București. Legea pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, vine cu o serie de prevederi pentru mame. Vârsta de pensionare, în cazul acestora, se va reduce în funcție de numărul copiilor, dar în limite mai mici decât în prezent.
Femeile care au născut și au crescut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare. Raportat la legea prezentă (nr. 127/2019), termenele propuse prin actul normativ (nr.360/2023) ce va intra în vigoare la 1 septembrie vor fi mult mai reduse.
Legea pensiilor va provoca alte nemulțumiri
Actul normativ care vizează pensiile românilor conține o serie de prevederi ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie. Între acestea sunt și reglementările care stabilesc cadrul de reglementare pentru mame, în funcție de numărul de copii. Față de reglementările aflate în vigoare, încă, legea pensiilor oferă o reducere a vârstei de pensionare mult mai mică pentru mamele cu mulți copii.
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care se aplică până la 1 septembrie stabilește condițiile de pensionare pentru femeile cu mulți copii. Mamele care au născut și crescut trei copii, beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare se mai reduce cu câte un an pentru fiecare copil născut, începând cu al patrulea.
Legea pensiilor adoptată de PSD și PNL schimbă mecanismul de pensionare pentru mamele cu mulți copii. Acestea se vor putea retrage din activitate cu cel mult trei ani și jumătate mai devreme. Drept urmare, după scandalul recalculării, este de așteptat să urmeze alte valuri de nemulțumiri populare.
Femeile cu mulți copii vor munci mai mult
Legea pensiilor ce va intra în vigoare de la 1 septembrie le obligă pe femeile cu mulți copii să muncească mai mult. Indiferent de numărul copiilor născuți și crescuți, ele nu se vor putea retrage din activitate decât cu cel mult trei ani și jumătate mai devreme.
Articolul 51, paragraful (1) prevede că femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Această măsură se aplică și pentru cele care au adoptat și crescut copii pentru o perioadă de cel puțin 13 ani. Legea pensiilor nr. 360/2023 stabilește că vârsta de pensionare pentru mamele cu mulți copii se reduce astfel:
- pentru un copil reducerea este de șase luni;
- pentru doi copii reducerea este de un an;
- pentru trei copii reducerea este de un an și șase luni;
- pentru patru copii reducerea este de doi ani;
- pentru cinci copii reducerea este de doi ani și șase luni;
- pentru șase copii reducerea este de trei ani;
- șapte copii și mai mult reducerea este de trei ani și șase luni.
Legea pensiilor o pedeapsă pentru femei
După cum se vede, precedentul act normativ avea prevederi mult mai avantajoase pentru femeile cu mulți copii. Legea pensiilor care va intra în vigoare de la 1 septembrie este mult mai restrictivă și pune accentul pe menținerea în activitate a femeilor cât mai multă vreme.
Mai mult, vârsta de pensionare pentru femei va crește eșalonat, în următorii ani, până în 2035. În acel an se va ajunge ca o femeie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani. În prezent, În prezent vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani.
La un calcul simplu, constatăm că o femeie cu mulți copii va ajunge să se pensioneze, după legea pensiilor actualizată, la 62 de ani. Adică la vârsta la care s-ar fi pensionat în prezent, fără să aibă nici un beneficiu.