Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor ar putea fi modificată de un nou proiect depus la Senat. Schimbările îi vizează pe cei mai defavorizați dintre beneficiarii sistemului public de pensii, agricultorii.

Legea pensiilor. Agricultorii ar putea să primească mai mulți bani

Potrivit documentului, pensiile pe care le vor încasa agricultorii ar putea fi de aproape două ori mai mari decât în momentul de față.

Noua propunere depusă la Senat ar viza schimbarea prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Punctajul acordat agricultorilor pentru fiecare an muncit ar urma să fie mărit de la 0,57255 puncte la un punct de pensie:

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”, se arată în documentul citat de avocat.net.

Discriminare între pensiile încasate de foștii agricultori și cele ale celorlalte categorii de pensionari

Măsura se justifică prin diferențele existente între pensiile încasate de foștii agricultori și cele ale celorlalte categorii de pensionari:

„Nu se poate vorbi despre echitate într-un regim democratic atunci când există o discrepanţă atât de mare între pensii”, se mai arată în document.

De asemenea, cel de-al doilea argument invocat este acela că „foştii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii (...) reduse. Acestea nu le asigură un trai decent după o activitate profesională îndelungată. Aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor și alimentelor”.

Legea pensiilor. Beneficiari ai prevederilor acestei modificări ar fi un număr de 150.000 de pensionari

Dacă această lege va fi adoptată, beneficiarii majorării ar fi aproximativ 150.000 de pensionari care au lucrat în domeniul agricol.

Referitor la efortul bugetar aferent unor astfel de măriri, conform aceleiași expuneri de motive, „această creştere nu va împovăra excesiv sarcina statului şi aplicarea bugetului. Trendul statistic arată faptul că această categorie este în scădere. Aceste persoane reprezintă o categorie uitată, ce are nevoie de sprijin social. Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung”.

Numărul pensionarilor din agricultură este de aproape trei ori mai mic decât în anul 2015. Numărul acestora era atunci de aproape 465.000.