Schimbări importante în legea pensiilor. Amânarea creșterii vârstei de pensionare pentru femei

Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit celui mai recent draft din legea pensiilor, datat din 31 octombrie, se propune amânarea alinierii vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. În plus, se propune ca pensiile să fie indexate anual, începând cu data de 1 ianuarie, însă ajustarea va fi influențată de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări sociale.

Potrivit celui mai recent draft din legea pensiilor, datat din 31 octombrie, se propune amânarea alinierii vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. În plus, se propune ca pensiile să fie indexate anual, începând cu data de 1 ianuarie, însă ajustarea va fi influențată de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări sociale.

Conform noului proiect din legea pensiilor, se propune amânarea egalizării vârstei de pensionare între femei și bărbați până în anul 2035.

În prezent, atingerea vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani se desfășoară treptat, până în 2030.

Se amână egalizarea de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, potrivit textului din legea pensiilor

Conform draftului consultat de economedia.ro, eșalonarea vârstei se va realiza în concordanță cu criteriile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în 2035.

Până în prezent, femeile care au născut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani aveau dreptul la o reducere a vârstei standard de pensionare.

În conformitate cu proiectul noii legi a pensiilor, se propune extinderea acestei reduceri a vârstei de pensionare și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 14 ani.

Vârsta de pensionare se reduce cu câte şase luni la femeile care au începând de la un copil până la şapte, astfel:

  • un copil - reducere cu sașe luni,
  • doi copii - reducere cu un an,
  • trei copii - un an şi șase luni,
  • patru copii - doi ani,
  • cinci copii - doi ani şi șase luni,
  • șase copii - trei ani,
  • șapte şi peste șapte copii - trei ani şi șase luni.

Românii vor putea în continuare să-și cumpere vechime

Achiziționarea de perioade de vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă se va realiza prin intermediul unui contract de asigurare voluntar.

Viitoarea lege a pensiilor va include un capitol dedicat achiziționării de vechime. Se va elimina astfel necesitatea altor acte normative cu termene limitate de aplicare.

Sursa: Arhiva EVZ

Perioada de vechime achiziționată prin contractul de asigurare va putea fi valorificată numai la momentul deschiderii dreptului la pensie pentru limită de vârstă.

Opțiunea de a plăti în rate va fi disponibilă. De asemenea, posibilitatea efectuării unor plăți parțiale va fi luată în considerare.

Când vor intra în vigoare noile măsuri din legea pensiilor

Legea în ansamblul ei va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Există un singur articol care va deveni aplicabil la 1 ianuarie 2024.

Acesta specifică faptul că valoarea punctului de referință este de 81 lei și că, în anul 2024, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, pensiile stabilite pe baza prevederilor legislative anterioare vor fi recalibrate prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate cu noua valoare a punctului de referință.

Cu excepția pensiilor stabilite în cadrul fostului sistem de pensii. Precum și a altor drepturi de asigurări sociale pentru agricultori, acordate înainte de data de 1 aprilie 2001. Toate vor fi recalibrate conform articolului 153.