Legea lui Gaddafi: a fi sau a nu fi, a ucide sau a fi ucis

Dictatorul libian nu are nicio intenţie să urmeze exemplul lui Ben Ali sau Hosni Mubarak, avertizează opoziţia. Pentru a rămâne la putere, el nu va ezita să folosească orice mijloace.

Liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, cel mai longeviv dictator din lumea arabă, nu va renunţa la putere şi va recurge la orice mijloace posibile pentru a înăbuşi revoltele de stradă, au avertizat liderii opoziţiei libiene. "Gaddafi are doar două opţiuni: să ucidă sau să fie ucis. Se pare că a ales prima variantă", a declarat Ashour Shamis, unul dintre disidenţii libieni.

Într-un discurs televizat, Saif al-Islam, unul dintre fii lui Gaddafi, a avertizat populaţia în termeni foarte duri: "Vom distruge elementele răzvrătirii. Libia nu e Tunisia sau Egipt. Vom lupta până la ultimul bărbat, până la ultima femeie". Episoadele precedente de răzvrătire a libienilor, din 1990 şi 1996, au fost curmate drastic de autorităţi.

Bombardamente şi lunetişti

Şi de data aceasta, măsurile de reprimare a protestelor de stradă luate până acum de regimul Gaddafi susţin teoria opoziţiei. Ieri, aviaţia militară a lansat mai multe atacuri asupra unor grupuri de manifestanţi care se pregăteau să ia cu asalt un depozit de muniţie. Atât la Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, cât şi în capitală, de monstranţii erau eliminaţi de lunetişti plasaţi pe acoperişul clădirilor sau în elicoptere care survolau mulţimile.

Gaddafi i-a trimis pe doi dintre fii săi - Khamis, comandantul unei unităţi de elită a armatei libiene, şcolit în Rusia, şi Saadi - pentru a coordona înăbuşirea revoltelor din Benghazi, unde au izbucnit protestele săptămâna trecută.

Martori citaţi de mai multe publicaţii internaţionale au declarat că oraşul era ieri controlat în totalitate de mani festanţi, după ce mai multe unităţi militare au trecut de partea protestatarilor. Două triburi influente, unul controlând teritoriul de la sud de Benghazi, l-au avertizat pe Gaddafi că, dacă nu renunţă la contraofensiva violentă, vor bloca exporturile de pe trol.

Ieri, febra protestelor a cuprins şi capitala Tripoli, mai multe clădiri guvernamentale fiind incendiate.

DUR. Saif al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi, avertizează că tatăl său nu va ceda în faţa protestatarilor FOTO: REUTERS

EFECT

Preţul petrolului e în creştere

Pe fondul violenţelor din Libia, soldate cu peste 200 de morţi, preţul barilului de petrol a crescut ieri cu 1,75%, ajungând la 104,25 dolari, cel mai ridicat nivel de la debutul crizei financiare, în anul 2008, relatează BBC. Libia exportă zilnic circa 1,1 milioane de barili de ţiţei.

În 2009, a fost al 12-lea mare exportator de petrol din lume şi are cele mai mari resurse de ţiţei din Africa: aproximativ 44 de miliarde de barili, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Statele membre UE cumpără aproximativ 80% din petrolul Libiei, ţară pe teritoriul căreia activează importante companii energetice europene: ENI (Italia), BP (Marea Britanie), Royal Dutch Shell (Olanda) şi Statoil (Norvegia).

REACŢIA LUMII

Occidentul condamnă violenţele şi îşi evacuează cetăţenii

  • Adrian Cochino

SUA şi UE au condamnat, în ultimele zile, acţiunile represive ale regimului condus de Muammar Gaddafi, dar au menţinut în general un ton precaut. Departamentul de Stat a anunţat că SUA sunt "profund îngrijorate" în legătură cu sutele de persoane care au fost ucise sau rănite în timpul protestelor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a adăugat că SUA reiterează "importanţa drepturilor universale, inclusiv libertatea de exprimare şi dreptul de a protesta paşnic".

Şi UE l-a chemat, duminică seară, pe liderul libian să răspundă aşteptărilor "legitime" ale poporului şi să înceteze "imediat" violenţele contra manifestanţilor paşnici. Italia, care are în Libia un important partener comercial, a refuzat în ultimele zile să denunţe regimul de la Tripoli. "Nu trebuie să lăsăm impresia proastă că ne exportăm democraţia. Trebuie să ajutăm şi să susţinem reconcilierea paşnică", a spus ministrul italian de externe Franco Frattini.

El s-a declarat "extrem de îngrijorat" de perspectiva "autoproclamării unui aşa-zis emirat islamic de Benghazi". "Vă imaginaţi având un emirat islamic arab la frontiera Europei? Ar fi o ameninţare", a spus şeful diplomaţiei italiene.

Străinii părăsesc ţara, România urmăreşte situaţia

Mai multe companii străine, germane, britanice sau italiene din domeniul energiei au anunţat ieri că au început să îşi evacueze angajaţii din Libia. Franţa a închis şcolile franceze din Libia şi a făcut apel la cetăţenii săi să se întoarcă acasă.

Serbia a anunţat că începe evacuarea cetăţenilor săi, Lisabona a trimis un avion pentru repatrierea cetăţenilor portughezi şi a altor europeni, iar Ankara a trimis două feriboturi pentru a-i aduce acasă pe turcii prezenţi în număr mare în Libia, în sectorul construcţiilor.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi a precizat ieri că în Libia trăieşte o comunitate de aproximativ 500 de cetăţeni români, dintre care majoritatea sunt ingineri şi tehnicieni, existând şi 47 de familii mixte.

O parte dintre inginerii şi tehnicienii români, respectiv câteva zeci, se află pe o platformă petrolieră în apele maritime ale Libiei, iar planul de acţiune avut în vedere de autorităţile române vizează şi o posibilă evacuare a acestora către Malta, cu ajutorul unor nave aflate în stand-by în zona respectivei platforme, întrucât revenirea pe ţărm este imposibilă pentru moment, notează Agerpres.