Legea limbii ucrainene, reclamată de românii din Ucraina la OSCE

Președintele Radei Supreme (parlamentul ucrainean unicameral), Andrii Parubii, a semnat Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, informează BucPress.

Autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”.

Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ.

 

În această situație, Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina” a anunțat că „Pe 16 mai a.c. transmitem informația către Înaltul Comisar OSCE în problemele minorităților naționale și arătam că noua lege “lingvistică” încalcă normele Constituției și cerem reacția lui. După inaugurarea noului Președinte o sa transmitem și către el cerințele noastre. Și o sa cerem, în calitatea sa de Garant al Constituției, să nu permită încălcarea ei. Or, “legile” adoptate in ultimii ani, mai ales cele ce se referă la sfera confesională și cultural-lingvistică, sunt adoptate prin încălcarea, cel puțin, a art. 8, 10, 11, 22, 24 s.a ale Constituției Ucrainei”.

Ministrul Ungar al Afacerilor Externe, Peter Syyjarto, a numit recent legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene", adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, ca fiind una "inacceptabilă".

Ministrul de externe maghiar a declarat că această lege încalcă drepturile comunității naționale maghiare (în Transcarpatia) și "reînvie spiritul lui Petro Poroșenko, care a promovat o politică anti-maghiară". Cu toate acestea, "alegătorii ucraineni, cu majoritatea covârșitoare, au ales un alt președinte - Volodimir Zelensky - și acest lucru a pus capăt epocii lui Poroșenko", a spus ministrul.