Legea Deepfake intră la vot. Internauții riscă închisoarea

Legea Deepfake intră la vot. Internauții riscă închisoareaDeepfake. Sursa foto: Facebook

Legea Deepfake va intra la vot săptămâna viitoare. Utilizatorii de internet care creează clipuri cu AI și le distribuie în mediul online, fără specificații, ar putea risca inclusiv pedeapsa cu închisoarea.

Legea Deepfake va fi supusă, săptămâna viitoare, votului în Parlament. Prevederile acesteia vor fi aplicate după apariția în online a numeroaselor fotografii și videouri trucate și generate cu Inteligența Artificială. Cei care creează astfel de conținut fără să menționeze că este un clip video artificial  ar putea risca pedeapsa cu închisoarea. De altfel, cei internauții care le distribuie ar putea primi amenzi usturătoare.

Legea Deepfake, măsuri pentru cei care încalcă aceste reguli

După ce Legea Deepfake va intra în vigoare, distribuirea pe rețelele sociale a videourilor și fotografiilor trucate, generate de AI, se va pedepsi cu amendă de până la 90.000 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul digitalizării, Bogdan Ivan.

„Suntem într-o situație extrem de gravă, zic eu. Pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări, de la Google până la Meta, nu știu cum să le facă față. Nu vă ascund faptul că eu deja am avut întâlniri cu marile companii Hi-Tech la nivel mondial.”, a spus ministrul.

Oficialul a precizat că Legea Deepfake va intra la vot în cursul săptămânii următoare.

„Pentru a preîntâmpina aceste lucruri, avem nevoie de două paliere extrem de importante, unul dintre ele fiind legislația. Iar din acest punct de vedere, săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această inițiativă legislativă”, a adăugat Bogdan Ivan.

Legea Deepfake, la vot. Internauții riscă pedepse cu închisoarea

Ministrul Digitalizării. Sursa foto: Facebook

Publicarea și distribuirea imaginilor trucate, interzisă

Conform noilor prevederi, cei care creează imagini trucate cu Inteligența Artificială ar putea ajunge la închisoare. Mai mult, inclusiv cei care distribuie trucaje foto și video pe internet riscă amenzi usturătoare, acestea ajungând până la 90.000 de lei.

„Cei care creează astfel de conținuturi, fără să scrie explicit, pe cel puțin 15 la sută din suprafața clipului video sau a fotografiei, că este un clip video artificial generat de către inteligența artificială generativă riscă inclusiv închisoare până la doi ani. Cei care distribuie un astfel de conținut, știind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendați cu sume între 600 de lei și 90 000 de lei”, a subliniat ministrul digitalizării.

Legea Deepfake, la vot. Internauții riscă pedepse cu închisoarea

Deepfake. Sursă: Arhivă EVZ

Legea Deepfake. Aleșii politici, victime ale acestui fenomen

Burduja, Isărescu și Grindeanu s-au numărat printre cei care au devenit victime ale fenomenului Deepfake. Pe rețelele de socializare au fost distribuite  mai multe fake-uri care folosesc imaginea, dar și vocea unor politicieni. Printre aceștia se numără câțiva miniştri, dar și guvernatorul BNR. În videourile trucate, imaginea acestora este folosită pentru  promovarea unor scheme financiare inexistente.