Deoarece urşii au devenit o problemă pentru mai multe localități din România, deputații au decis să păstreze intervenția asupra urșilor şi în extravilanul localităților, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2021.
Reamintim că Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, în intravilanul localităților, pentru că unele dintre dispoziții erau neclare, de natură să genereze probleme. Miercuri, 6 iulie, președintele României a promulgat legea după ce Camera Deputaților a făcut modificările respective.
Legea privind metodele de intervenţie şi combaterea atacurilor urșilor, promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Pe 22 iunie, Camera Deputaţilor a decis să admită în parte cererea de reexaminare a şefului statului la proiectul referitor la intervenţia asupra exemplarelor de urs pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor, parlamentarii păstrând prevederea potrivit căreia intervenţia se va face şi în extravilanul localităţilor, nu doar în intravilan.
Actul normativ pentru aprobarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a fost adoptat iniţial de Parlament în 15 decembrie 2021, iar şeful statului a solicitat reexaminarea lui, se arată în comunicat.
Iohannis a cerut reexaminarea cu privire la starea de necesitate şi modul în care se va internveni când un urs atacă
Preşedintele a cerut rediscutarea prevederilor privind starea de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, precum şi pentru regândirea extinderii în extravilan a acţiunii imediate. În acest sens, deputaţii au păstrat intervenţia asupra urşilor în extravilanul localităţilor.
În schimb, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia „prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”.
Preşedintele Iohannis a fost nemulţumit de faptul că lipsa de claritate a reglementării „este de natură să genereze nu doar dificultăți de aplicare, ci și consecințe semnificative din perspectiva regimului răspunderii penale. Pe de o parte, în cuprinsul normei nu se menționează că aceasta derogă de la norma generală, iar, pe de altă parte, asimilarea situațiilor în cauză cu o stare de necesitate riscă să creeze un regim al răspunderii penale derogatoriu, distinct al persoanelor vizate, cu consecințe importante”, informează Agerpres.