Legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro merge la promulgare. CCR a respins sesizarea USR
- Ionel Sclavone
- 19 martie 2024, 14:15
Curtea Constituțională a respins sesizarea USR și Forța Dreptei pe legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro. După această decizie, actul normativ merge la promulgare și va intra în vigoare.
Legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro a fost promovată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Actul normativ condiționează dezincriminarea celor vinovați de achitarea prejudiciului.
Curtea Constituțională a dat verde legii Ciolacu-Ciucă
Evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro nu vor mai merge la închisoare, dacă achită sumele stabilite. Legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost declarată constituțională de Curtea Constituțională. Parlamentarii USR și Forța Dreptei au depus o sesizare la CCR, împotriva acestui act normativ. Ei reclamau faptul că actul normativ va încuraja infractorii să încalce legea.
În astfel de cazuri, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”, prevede legea.
De asemenea, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”. Totodată, „dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”.
„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, prevede în actul normativ adoptat.
Prevederile actului normativ
Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Legea este menită, susțin inițiatorii, să consolideze capacitatea de combatere a evaziunii fiscale.
Potrivit noilor prevederi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor. Vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă mai multe fapte:
Evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
Alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale etc. se pedepsește. La fel și executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.
Ce prevede legea aflată la Curtea Constituțională
Tot o pedeaspă cu închisoarea cuprinsă între trei și 10 ani se va pedepsi și folosirea cu rea-credinţă a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura. De asemenea, legea prevede aceleași sancțiuni pentru utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale.
Se sancționează și deteriorarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru a nu transmite datele fiscale. Măsura este aplicată și pentru transmiterea unor date false.
După decizia luată de Curtea Constituțională, legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.