Legea care a modificat Codul Rutier. Cum sunt filmați românii la examenele de obținere a permiselor auto
- Petrisor Cana
- 11 iulie 2017, 00:00
Deși legea prevede obligativitatea montării de camera video în mașinile celor care dau examen pentru obținerea carnetului de șofer, aparatura nu a ajuns la toate centrele de examinare din țară
Filmarea și înregistrarea candidaților care dau examenul practic pentru școala de șoferi a devenit obligatorie de săptămâna trecută, însă polițiștii de la Permise Auto nu au, încă, în dotare aparatura necesară pentru punerea în aplicare legii, în toate centrele de examinare din țară.
E obligatoriu, dar nu se aplică peste tot
Pornind de la sesizarea unui cititor care ne-a semnalat că, în Pitești, de exemplu, încă nu se aplică această obligativitate legală, am luat legătura cu polițiștii rutieri și cu cei de la Permise Auto pentru a lămuri acest aspect.
Astfel, de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Auto (DRPCIV) am aflat că, începând cu data de 3 iulie 2017, modul de desfăşurare a probei practice se va înregistra atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care se vor instala pe mașinile folosite la susţinerea acestei probe.
Fac excepție de la înregistrarea obligatorie cei care dau examen de permis pentru motociclete și scutere. DRPCIV a anunțat, săptămâna trecută, că sistemele funcționează în București, în județul Ilfov și urmează ca, în etape, să fie dotate cu apartură audio-video toate centrele de examinare din țară. Potrivit unor surse din MAI, în alte tehnica funcționează, deja, și în alte câteva județe.
Cum funcționează
Sistemul de monitorizare se instalează, într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea „EXAMEN” şi se orientează paralel cu șoseaua, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului.
„Polițistul examinator montează, practic, o tabletă în interiorul mașinii de exeminare și se înregistrează tot, atât video cât și audio”, ne-a explicat un polițist rutier. Stocarea datelor permite, astfel, identificarea exactă a înregistrărilor, ziua şi ora examinării. DRPCIV precizează că înregistrările audio şi video realizate nu reprezintă informaţii de interes public. Însă, în cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, acesta poate apela la un judecător, iar înregistrările vor fi puse la dispoziţia instanţei competente.
Lege împotriva fraudării examenelor
Obligativitatea filmării examenelor auto a fost ratificată prin Legea care modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a intrat în vigoare pe 30 iunie. Scopul anunțat a fost eliminarea „fabricilor pentru permise” după ce, în ultimii ani, au fost înregistrate mai multe cazuri de fraudă la obţinerea permisului de conducere. Cazul cel mai celebru s-a înregistrat la Piteşti, acolo unde aproape toţi agenţii de la Serviciul permise au ajuns după gratii.