Legea așteptată de toți șoferii, pe masa CCR. Judecătorii au amânat decizia de două ori

Legea așteptată de toți șoferii, pe masa CCR. Judecătorii au amânat decizia de două ori Sursă foto: Unsplash

Curtea Constituțională va discuta, miercuri, sesizarea privind legea care permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere.

 

Actul normativ aflat pe masa CCR completează Codul Rutier și extinde valabilitatea permiselor de conducere categoria B. Șoferii pot conduce, în baza documentului, și motocicletele din categoria A1.

Curtea Constituțională va pronunța o soluție

Sesizarea pe acest act normativ trebuia analizată încă din luna februarie. Dar magistrații constituționali au decis să amâne o soluție pentru pentru data de 13 martie, apoi pentru 20 martie. Legea analizată de Curtea Constituțională își propune să modifice OUG 195/2002, privind Codul Rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit reglementărilor aflate la Curtea Constituțională, șoferii care dețin permis categoria B pot conduce și motociclete din categoria A1. Este vorba despre vehicule cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc. Sau în echivalență cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg. Legea instituie și o serie de condiții pentru deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi acest tip de motocicletă.

Actul normativ a fost adoptat anul trecut și trimis la promulgare. Șeful statului a cerut reexaminarea documentului, invocând o serie de motive. Administrația a arătat că există o serie de aspecte neclare în lege. După reexaminare, actul normativ a fost trimis din nou președintelui pentru promulgare.

Klaus Iohannis a decis, la acel moment să atace documentul la Curtea Constituțională.

Clipe stânjenitoare la Summit Klaus Iohannis,

Klaus Iohannis. foto: Răzvan Vălcăneanțu

Motivele invocate în sesizare

Klaus Iohannis arăta, în sesizarea la Curtea Constituțională, că legea introduce o nouă literă, cu următorul cuprins. Actul de reglementare stabilește că permisele de conducere categoria B sunt valabile şi pentru motociclete, categoria A1. Aceasta cu condiția ca deţinătorii să aibă vârsta de minimum 24 de ani, o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere.

De asemenea, aceștia trebuie să facă dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore. Adeverinţa se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română.  Informaţia se transmite Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere.

Președintele a arătat că Parlamentul a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis B îl poate utiliza și pentur motociclete. În procedura de reexaminare, Senatul a adus o serie de amendamente. A fost înlocuită sintagma „deţinătorii permiselor trebuie să aibă (...) permisul pentru categoria B obţinut de minimum 3 ani” cu  alta „deţinătorii permiselor să aibă (...) o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria de vehicule B”.

Pe de altă parte, Camera Deputaţilor a menţinut sintagma „o experienţă de cel puţin”, însă a redus durata la 2 ani.

CCR

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Curtea Constituțională așteptată să se pronunțe

În acest context, preşedintele a cerut CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională. El a arătat că intervenţiile Parlamentului au depășit depăşirea limitelor cererii de reexaminare şi au încălcat jurisprudența emisă de Curtea Constituţională.

Sesizarea președintelui a fost amânată de două ori, până acum, la analiza CCR. Actul normativ urmează să intre în dezbaterea magistraților în cursul zilei de miercuri.