Editura Evenimentul si Capital

Legea care a paralizat Lumea Arabă: „Israelul este Patria națională a poporului evreu”

Autor: | | 0 Comentarii | 5228 Vizualizari

Parlamentul israelian a adoptat un act normativ care proclamă Ierusalimul drept „Capitală completăși unifi cată” a statului evreu și „degradează” statutul limbii arabe. Legea toarnă gaz peste focul Palestinian.

Dreapta israeliană și-a dorit de mult această lege. Miercuri noaptea, după o ședință maraton de opt ore, a obținut-o. Cu 62 de voturi la 55, deputații din Knesset au adoptat un act normativ care definește Israelul drept „patria națională a poporului evreu, singurul care are dreptul la auto-determinare”. Într-o țară care nu are Constituție, acest text, care enumeră atributele suveranității – drapelul, imnul național, calendarul evreiesc – și care preia și unele elemente din declarația de independență de la 1948, capătă putere de lege fundamentală. „Acesta este un moment crucial în analele Sionismului și în istoria statului Israel”, a declarat triunfător premierul Benyamin Netanyahu în fața Knessetului.

Actul cuprinde mai multe clauze sensibile: de exemplu, Ierusalimul este definit drept capitala „completă și unificată” a Israelului, deși potrivit consensului internațional, statutul acestuia ar trebui stabilit doar în urma unui proces de pace cu palestinienii.

De asemenea, araba este degradată de la calitatea de limbă oficială la cea de limbă cu „statut special”, care îi permite totuși utilizarea în instituțiile israeliene. Din întreaga populație de circa 9 milioane de oameni a Israelului, 1,8 milioane sunt arabi, adică aproximativ 20%.

Noua lege consideră că dezvoltarea de comunități evreiești reprezintă o „valoare națională”, care trebuie încurajată de stat.

„Majoritatea decide”

Această ultimă prevedere a făcut obiectul unor negocieri încinse în ultima săptămână: premierul Benyamin Netanyahu și ministrul Educației, Naftali Bennet, liderul dreptei mesianice, au acceptat să renunțe la formula inițială, criticată de juriști, care autoriza formarea de comunități exclusiv evreiești. Inclusiv președintele Reuven Rivlin le-a trimis o scrisoare parlamentarilor, cerândule să renunțe la această formulă considerată discriminatorie.

O altă prevedere la care Dreapta a renunțat în ultimul moment le cerea tribunalelor să judece în conformitate cu legea rituală evreiască, atunci când nu ar fi existat nici un precedent important pentru cauza respectivă.

Deputații arabi prezenți la dezbateri au vociferat, au protestat și au rupt hârtiile pe care le aveau în față și au fluturat steaguri negre. „Anunț cu consternare și cu durere că această lege reprezintă moartea democrației”, a strigat Ahmed Tibi, de la Lista Arabă Unită.

Mircea Badea, reactie dupa ce Dancila a vorbit despre adoptia fiului! Telespectatorii au ascultat stupefiati

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI