Lege votată în Parlamentul din Republica Moldova. Cum vor fi plătite aceste joburi

Lege votată în Parlamentul din Republica Moldova. Cum vor fi plătite aceste joburi Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Un proiect de lege ce a fost votat de Parlamentul din Republica Moldova stabilește o chestiune importantă, Membrii comisiilor de admitere, evaluare și de disciplină a profesiilor conexe justiției (avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar, interpret / traducător) vor fi plătiți, de acum, în mod egal, cu aceeași sumă.

Așadar, toate persoanele care fac parte din aceste comisii vor primi o indemnizație ce va echivala cu a zecea partea din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul în curs. Banii vor fi plătiți din contul Ministerului Justiției, însă nu mai mult decât pentru trei ședințe pe lună.

Cum vor fi plătiți membrii mai multor comisii din Republica Moldova

Ca o estimare, pentru anul curent, ar fi vorba de circa 1.300 de lei pentru o ședință sau maximum circa 4.100 de lei lunar. În momentul e față, doar în cazul notarilor, experților judiciari și interpreților, prin legile speciale, sunt stabilite unele prevederi care stipulează că anumiți membri ar putea fi remunerați.

Proiectul de lege aparține Ministerului Justiției și, potrivit notei informative, această inițiativă are drept scop diminuarea factorilor de risc de corupție în cadrul comisiilor profesionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pentru că nu erau plătiți, mulți specialiști nu se înghesuiau să depună dosarele pentru a deveni membri ai comisiilor de admitere, evaluare și de disciplină, în așa mod fiind tergiversată crearea respectivelor comisii.

Ce mai specifică proiectul de lege

Proiectul de lege mai conține prevederi pentru unificarea regulilor de eliberare a actelor care confirmă statutul liber-profesionalismului prin instituirea termenelor similare pentru solicitarea și eliberarea acestor acte.

De asemenea, va fi stabilit un cost de 450 de lei pentru serviciile prestate de Ministerul Justiției. Totodată, instituția va avea competența de a verifica întrunirea tuturor condițiilor pentru accederea în profesiile conexe justiției.

Pentru lectura a doua, deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Artemie Cătănoi, a mai propus un amendament care are drept scop elucidarea suplimentară a unor aspecte legale precum statutul Uniunii Avocaților, obligația avocaților de a-și înregistra forma de organizare, precum și efectele juridice referitoare la statutul cabinetului avocatului / asocierii în cazul încetării activității de avocat, conform jurnal.md.