Economii. De ce nu este bine să păstrăm banii în conturi curente

Economii. De ce nu este bine să păstrăm banii în conturi curente Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Economii. Un trainer financiar a explicat cum și unde trebuie să ne păstrăm economiile.

Economii. Cont curent sau depozit?

Andrei Zaharia a vorbit despre modul în care trebuie să economisim pentru a ne bucura de siguranță:

”Cred că toată lumea știe ce înseamnă depozitele, te trezești că ai niște bani, metoda simplă, mergi la bancă, ești sigur că oamenii aceia îți dau ceva, lași banii la bancă, îți oferă o dobândă, dobânda la suma de bani pe care ai lăsat-o la ei.

Este o investiție destul de sigură, dar dobânzile foarte sunt foarte mici, pentru că aici lucrurile sunt extrem de corelate și lumea trebuie să înțeleagă că rezultatul financiar al investiției, este direct corelat de risc. Ai un randament mic, și riscul este mic. Dacă randamentul este mare, și riscul este mai mare. Aici este corelația”, a spus acesta, la emisiunea iThink de la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani, faliment personal

Diferența dintre contul curent și depozite

După anul 1989 lucrurile s-au dezghețat în ceea ce privește investițiile:

„Nu înțeleg de ce în spațiul public să promovează aceste sume și posibilități fantastice pe care le poți obține într-o manieră în care nu sunt prezentate și riscurile. Riscurile sunt extrem de importante, pentru că totuși venim dintr-un popor în care ne-am lovit cu aceste situații. Ne-am lovit de Caritas, de FNI, ne-am lovit de lucruri care au generat traume la nivel național.

Au fost chiar și bănci care au dat faliment, și atunci noi avem acest bagaj în spate și suntem oarecum în gardă. După anul 1989 lucrurile s-au dezghețat în ceea ce privește investițiile”, mai spune el.

economii

Economii. Deși depozitele prezintă un anumit risc, nu se compară cu conturile curente

Conturile curent nu sunt garantate de Fondul de Garantare:

„Trebuie să facem diferența între depozite și contul curent. Contul curent este contul pe care eu îl folosesc pentru a primi salariul, pentru a face cheltuieli.

Depozitul în schimb este o investiție, este un instrument financiar. Tu plasezi banii acolo și banca nu o să îți pună banii într-un seif și o să îi păstreze acolo, ci banii respectivi banca îi investește și face bani cu banii tăi. De asta îți plătește ție acea dobândă.

Contul curent este o sumă de bani pe care o ai la bancă. Trebuie citit foarte bine contractul și văzut care sunt clauzele și condițiile în cazul în care banca dă faliment. Banii din contul curent nu sunt garantați de Fondul de Garantare care garantează banii pentru depozite.

Lucrurile trebuie foarte bine înțelese, avem contracte, trebuie să fim foarte bine informați și puși la curent cu privire la ce se întâmplă cu banii noștri în cazul unui faliment, pentru că au fost atât de multe experiențe în trecut din care trebuie să învățăm”, a mai spus Andrei Zaharia.