Orice femeie din România va putea să iasă la pensie mai devreme cu doi ani. Un nou proiect de lege facilitează mamelor această posibilitate, pentru fiecare copil născut și crescut până la vârstă de cel puțîn 10 ani.

Principalul motiv pentru impunerea acestei măsuri îl reprezintă declinul demografic al populației României, transmite RomâniaTV.  Statisticile arată că numărul locuitorilor țării se reduce cu 5 persoane în fiecare oră. Un proiect similar a fost adoptat în anul 2000, însă a fost abrogat în 2010, an în care au fost impuse mai multe măsuri de austeritate.

Legea Pensiilor 2018. Cui i se va reduce vârsta de pensionare

Proiectul de Lege a Pensiilor a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și are mai multe modificări printre care și reducerea vârstei de pensionare pentru mai multe categorii salariați. Unii dintre aceștia se pot pensiona chiar și cu 12 ani mai devreme.

Astfel, noua Lege a Pensiilor spune că cei care își desfășoară activitatea în condiții grele vor primi o reducere de un an pentru fiecare doi ani munciți. Cei care lucrează 24 de ani se pot pensiona, așadar, cu 12 ani mai devreme. În acest caz, vârsta minimă va fi de 53 de ani pentru bărbați și de 51 de ani pentru femei.

Pe lângă cei care fac muncă grea, precum minerii, siderurgiștii, scafandrii, etc, favorizați sunt și cei din zona artistică.

O anexă a legii curpinde și o listă cu profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale. Acestea sunt: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.