Parlamentul din Turcia a adoptat, ieri, un proiect controversat de lege prin care guvernul islamo-conservator își consolidează controlul asupra justiției, potrivit unor surse parlamentare.
Astfel, noua legislaţie urmăreşte reorganizarea celor mai înalte instanţe judiciare precum Consiliul de Stat şi Curtea de Casaţie pentru a numi noi judecători. Prin aceste modificări, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002, va putea să facă presiuni asupra justiţiei şi îi va reduce independenţa avertizează criticii regimului.
Nu în ultimul rând, noua lege le permite magistraţilor să ordone percheziţii pe baza unei simple suspiciuni.
Puterea se apără afirmând că vrea să "epureze" aparatul judiciar de presupuşi membri ai unei confrerii religioase conduse de clericul Fethullah Gülen, care trăieşte în Statele Unite şi pe care Guvernul îl acuză că a complotat pentru a provoca îndepărtarea sa de la putere.
Această lege este ultima dintr-o serie de reforme legislative controversate adoptate de Parlament de la începutul anului după anchete de corupţie inedite care au vizat regimul şi pe premierul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, ales preşedinte în august în pofida unei crize politice şi a caracterului său autoritar.