Lege antişpagă după model american

Lege antişpagă după model american

Preşedintele Colegiului Medicilor propune ca doctorii care iau mită să fie pedepsiţi penal sau impozitaţi dublu, aşa cum e în SUA.

Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, doctorul Mircea Bârsan, vrea să promoveze o lege prin care medicii care iau şpagă să fie ori pedepsiţi penal, ori impozitaţi dublu. Propunerea concretă are la bază sistemul de control fiscal din Statele Unite ale Americii. „Acolo Fiscul este şi pentru preşedinte, şi pentru omul de rând. Dacă un medic şi-a făcut o casă şi nu o poate justifica, atunci Fiscul dispune supraimpozitarea. Acest sistem ar trebui aplicat şi în România“, consideră Mircea Bârsan.

Cu ajutorul presei, medicul ar dori să lanseze o campanie prin care pacienţii să fie învăţaţi să nu mai dea şpagă. „Îmi e ruşine că sunt medic după ce am citit în presă atâtea cazuri de medici care iau şpagă. Condiţionarea actului medical mi se pare execrabilă. Cel care face asta nu e doctor. Din această cauză lumea nu mai are încredere în actul medical şi umblă pe la vraci“, spune nemulţumit profesorul Bârsan. Cu toate că a pornit un asemenea demers, la Colegiul Medicilor din Cluj nu există nicio sesizare care să se refere la un medic care a luat şpagă.   Mită nu, atenţii da

Deşi se declară categoric împotriva mituirii medicilor, profesorul Bârsan este mai îngăduitor în cazul micilor atenţii. „Am fost la mai multe spitale din Austria şi Franţa, unde vă pot spune că am văzut medici care primeau atenţii, un buchet de flori sau o sticlă de vin. Dar atât“, povesteşte Mircea Bârsan.

În momentul de faţă, comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Cluj, care analizează toate reclamaţiile de malpraxis, este condusă de profesorul de chirurgie Liviu Vlad, condamnat de justiţie să-i plătească fostului deputat UDMR Francisc Pecsi suma de 10.000 de lei, pentru că a uitat o lingură de supă în abdomenul acestuia. Referitor la acest caz, medicul Mircea Bârsan declară că nu ştia că justiţia l-a condamnat irevocabil pe colegul său.

„Vom verifica şi vom stabili. Dacă eram în cazul profesorului Vlad, eu aş fi demisionat. Trebuie să fim atenţi pentru că una este cazul de malpraxis, şi alta când intervine o posibilă complicaţie“, este de părere medicul Mircea Bârsan. DEDICAT MESERIEI Locuieşte într-un salon al spitalului Mircea Bârsan a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în anul 1968 şi este profesor universitar de chirurgie cardio-vasculară. Până în 1993 a fost doctor la Spitalul Fundeni, după care s-a transferat ca profesor de medicină la „Institutul Inimii“, din Cluj-Napoca. Mircea Bârsan este unul dintre puţinii medici care fac operaţii pe cord deschis la nou-născuţi. Actualul preşedinte al Colegiului Medicilor Cluj locuieşte într-un salon din „Institutul Inimii“, în timp ce familia sa se află la Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News