România a urcat în caruselul ilegalităților și nu vrea să se mai dea jos din el.
Cazuri flagrante de procese pe care primăriile din țară le-au pierdut arată nepăsarea autorităților și poate, pe unde, chiar disprețul față de bunul public. Reporteris.ro prezintă o serie de situații absolut uluitoare, cu dosare pierdute fiindcă Poliția Locală a refuzat să dea adresele învinuiților și o atitudine delăsătoare, ca și cum nici nu s-ar fi întâmplat, a autorităților.
La Iași este un adevărat boom imobiliar, de care primarul Mihai Chirică nu este străin. Când vine vorba de stăvilirea valului de ilegalități imobiliare comise în oraș, Poliția Locală rămâne neputincioasă. Din patru cauze importante pe care le-a dus în instanță, PL a pierdut în toate, pe niște erori inexplicabile, „banalități ce puteau fi ușor corectate”, scriu jurnaliștii ieșeni.
De exemplu, s-a pierdut un proces împotriva unui fost de la Control Urbanism doar fiindcă foștii lui angajatori nu au fost în stare să depună la Tribunal datele de identificare ale acestuia!
Dar strigător la cer e cazul hotelului ridicat de Claudiu Oanea, pe strada Mihail Sadoveanu. Agentul de poliție Andrei Spînu a semnat proces verbal la terminarea lucrărilor deși clădirea ridicată avea un etaj în plus față de ce era trecut în acte! S-a mers la tribunal, dar cu un dosar deschis de Poliția Locală, drept pentru care instanța de judecată a avut doar o formalitate de îndeplinit - acțiunea este inadmisibilă, trebuia să fie depusă de Unitatea Administrativ-Teritorială Iași, adică de Primărie! Și acesta e doar unul din peste 50 de procese pierdute în acest fel!
Primăria Iași nu dă niciun semn c-ar fi interesată să îndrepte lucrurile. Claudiu Oanea și-a continuat lucrările pentru finalizarea lucrării, cu tot cu etajul în plus. Ba, mai mult, omul de afaceri tocmai a obținut de la primăria lui Chirică intrarea în legalitate, după ce i s-au acceptat noile cote.
Alt caz, aceeași poveste. În zona Canta-Moara de Foc, blocurile ridicate de Cristin Zămoșteanu au răsărit cu o autorizație de construire expirată! Și aici constructorul a mai pus un etaj în plus, care nu era trecut în acte. Poliția Locală a depus plângere la Tribunal, dar doar de ochii lumii, scriu jurnaliștii reporteris.ro. Când judecătorii au cerut datele de identificare ale membrilor comisiei care au dat autorizația de construcție, Poliția Locală nu a furnizat niciun detaliu cerut de instanță! Magistrații n-au avut de ales, dând sentința de închidere a cazului!
Un alt scandal celebru l-a avut în prim plan pe același dubios agent Andrei Spînu. Și aici Poliția Locală a pierdut procesul deschis împotriva lui Doru Plugaru, constructorul blocurilor de pe Moara de Vânt 179 F.
AC-ul era pentru „locuințe individuale P+1”, cu înălțime de 6 metri, dar cele două locuințe individuale s-au transformat în adevărate blocuri cu demisol, parter, trei etaje și mansardă! Când s-a deplasat la adresă să constate neregulile, Poliția Locală în loc să stopeze continuarea lucrărilor a eliberat procesul-verbal de recepție, ca și cum totul era în regulă. A semnat Andrei Spînu.
Cazul a ajuns în instanță, dar cu un dosar încropit de mântuială - Poliția Locală a cerut demolarea construcției, dar, firesc, a pierdut pe lipsa calității procesuale! Degeaba tot explică magistrații că doar Primăria poate cere așa ceva, juriștii Poliției Locale ignoră cu bună știință sfaturile, disperați să piardă mai repede procesele.