Legătura şocantă dintre Hillary Clinton şi spânzurarea savantului iranian acuzat de colaborare cu CIA

Legătura şocantă dintre Hillary Clinton şi spânzurarea savantului iranian acuzat de colaborare cu CIA

Spânzurarea subită a savantului iranin Shahram Amiri, expert în izotipi radioactivi, de către autorităţile din Iran a uimit comunitatea internaţională. Execuţia “spionului”, acuzat că a dezvăluit Statelor Unite informaţii de stat de importanţă vitală, a fost confirmată şi de către autorităţile iraniene. Trupul neînsufleţit al condamnatului a fost livrat familiei cu o funie în jurul gâtului. Emailurile lui Hillary Clinton publicate de Departamentul de Stat american par să fie grăbit moartea cercetătorului.

Purtătorul de cuvânt al sistemului judirican iranian, Gholamhosein Mohseni Ejehi, a confirmat pentru IRNA, agenţia de stat iraniană, că expertul în domeniul nuclear – dispărut în condiţii învăluite în mister în Arabia Saudită, în 2009, şi întors la Teheran, un an mai târziu, de la Washington -  a fost condamnat la moarte după ce autorităţile au ajuns la concluzia că le-a dezvăluit americanilor “informaţii statale vitale”.

“Această persoană a obţinut informaţii secrete de top şi a stabilit contacte cu unul dintre cei mai înverşunaţi inamici ai noştri”, a declarat Gholamhosein Mohseni Ejehi.

Născut în 1977, Shahram Amiri era unul dintre cei mai reputaţi savanţi ai Universităţii de stat din Teheran Malek Ashtar, afiliată ministerului iranian al Apărării. El a dispărut în 2009, în timpul unui pelerinaj religios la Mecca, în Arabia Saudită, pentru ca, un an mai târziu, să reapară pe teritoriul Statelor Unite. A apelat atunci la secţiunea iraniană din cadrul Ambasadei Pakistanului din Washington cerând să fie trimis acasă, fiind ulterior primit ca un erou la Teheran.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a povestit apoi că a fost răpit şi sechestrat de către spioni saudiţi şi americani. Versiunea lui a fost însă contrazisă de oficiali ai SUA care au susţinut că i-ar fi plătit milioane de dolari (în jur de cinci milioane, după anumite surse) pentru preţioasele informaţii pe care le-a livrat despre controversatul program nuclear iranian, scrie snbcnews.com.

O serie de filmuleţe stranii postate pe internet chiar de către savant au adâncit şi mai mult misterul acestui caz. Într-unul difuzat chiar de către televiziunea de stat iraniană, Amiri spunea că a fost răpit la Medina, în cadrul unei operaţiuni a serviciilor secrete saudite şi CIA. În altul, savantul susţinea că a decis să-şi continue studiile în Statele Unite iar într-un al treilea, Amiri relata că a reuşit să scape din ghearele CIA şi să se refugieze la Ambasada Pakistanului.

Înainte de revenirea lui Amiri în Iran, Hillary Clinton, secretar de stat la acea vreme spunea că acesta s-a aflat în Statele Unite de bunăvoie şi că “este liber să plece sau să rămână”.

O vreme nu s-a mai ştiut nimic de soarta savantului. Apoi, brusc, un site de opoziţie a relatat că Amiri a fost aruncat în închisoare şi torturat, fiind condamnat la zece ani de închisoare.

Duminica aceasta, oficialul care a vorbit în numele sistemului juridic iranian a precizat că acele informaţii nu erau corecte şi că “spionul” americanilor a fost condamnat de la bun început la moarte.

Execuţia savantului este cu atât mai stranie cu cât în urmă cu un an Iranul semna un acord cu privire la reducerea drastică a producţiei de uraniu îmbogăţit pentru a beneficia de ridicarea sancţiunilor economice determinate de programul său nuclear.

Potrivit lui Mark Fitzpatrick, directorul programului de nonproliferare şi dezarmare din cadrul International Institute for Strategic Studies (IISS), a declarat pentru The Guardian că cel puţin patru cercetători iranieni din domeniul nuclear au fost asasinaţi între 2010 şi 2012.  “În mod ironic, în vreme ce o ţară străină, să zicem Israelul, a renunţat să-i mai ucidă pe savanţii (nucleari) iranieni acum patru ani, Republica islamică Iran a început s-o facă ea însăşi. (…) Când Amiri a decis să se întoarcă în Iran, ar fi trebuie să-şi dea seama că-l aşteaptă vremuri grele. Totuşi nu mă aşteptam să fie chiar atât de grele”, a mai precizat Fitzpatrick.

Potrivit The Guardian, emailurile lui Hillary Clinton publicate de Departamentul de Stat american par să fi grăbit moartea lui Amiri sau, în orice caz, să-i fi înrăutăţit situaţia. Un număr mare de mailul trimise de actuala candidată democrată la Casa Albă, pe atunci secretar de stat, par să confirme varianta potrivit căreia Amiri a dezvăluit secretele iranienilor de bunăvoie.

“În urma dezvăluirilor din emalurilor lui Clinron, Amiri a fost executat pentru spionaj”, opinează Dina Esfandiary, de la centrul de studii ştiinţifice şi se securitate din cadrul King’s College, Londra. “Din punctul de vedere al sistemului judiciar iranian este un semnal necesar pentru Statele Unite care trebuie să priceapă că Iranul ştie care le sunt interesele şi un avertisment pentru toţi cei care încearcă să ajute inamicul. Este un caz de spionaj ca la carte”, a mai precizat Dina Esfandiary.