LEGĂTURA NICUȘOR DAN - AEDIFICIA CARPAȚI, SUBIECT DE CONTROVERSE. UPDATE. SEBASTIAN BODU: Am auzit că asociația lui Nicușor Dan CERE BANI celor care renovează clădiri în zone istorice, sub șantajul unor acțiuni în justiție.

LEGĂTURA NICUȘOR DAN - AEDIFICIA CARPAȚI, SUBIECT DE CONTROVERSE. UPDATE. SEBASTIAN BODU: Am auzit că asociația lui Nicușor Dan CERE BANI celor care renovează clădiri în zone istorice, sub șantajul unor acțiuni în justiție.

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, este acuzat că a dat în judecată Universitatea Bucureşti pentru a apăra interesele unui sponsor de campanie, patronul Aedificia Carpaţi, condusă de omul de afaceri Petre Badea. Președintele Senatului Universității București, sociologul Marian Preda, a scris, pe Facebook, că Nicușor Dan a dat în judecată această universitate, încercând să blocheze construirea unor cămine. Scopul: apărarea intereselor firmei Edificia Carpați. A urmat o reacție a lui Mircea Kivu, o nouă replică a lui Marian Preda. Dar lucrurile nu s-au oprit aici.

Președintele Senatului Universității București, sociologul Marian Preda, a scris, pe Facebook, că Nicușor Dan a dat în judecată această universitate, încercând să blocheze construirea unor cămine. Scopul: apărarea intereselor firmei Edificia Carpați. A urmat o reacție a lui Mircea Kivu, o nouă replică a lui Marian Preda și un atac surprinzător al lui Sebastian Bodu.

Articolul integral cu miza reală din spatele acestor atacuri îl puteți citi AICI.

MIRCEA KIVU:  "Pentru că Marian Preda mi-a amintit numele în atacul pe care-l întreprinde astăzi împotriva prietenului meu Nicușor Dan, mă simt dator să spun ce ştiu eu despre această poveste. În 2011, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul deschisese un proces împotriva Facultăţii de Sociologie, care intenţiona să înceapă construirea unui nou sediu în perimetrul protejat al monumentului istoric (clasa A) Azilul şi capela Elena Doamna de lângă Palatul Cotroceni (Şos. Panduri). Într-adevăr, înainte de campania din 2012, eu făcând parte din echipa de campanie (fără a fi şeful acesteia), am fost contactat de Marian Preda, care m-a rugat să-i înlesnesc o discuţie cu Nicuşor, sugerând că l-ar putea susţine în campanie dacă ar renunţa la proces. Am discutat despre asta, Nicuşor mi-a argumentat că, întrucât procesul nu are drept obiect un interes personal al său, nu i s-ar părea onest să negocieze o cauză în care, de fapt, ASB apără interesul public. I-am transmis asta lui Marian Preda şi asta a fost tot.  Înţeleg că Marian Preda apăra atunci interesele facultăţii al cărei decan era, deşi la începutul procesului ASB indicase alte amplasamente posibile, aflate în proprietatea Universităţii, pentru sediul facultăţii.  Dar atacul de azi devine josnic prin insinuarea că Nicuşor Dan ar fi apărat atunci interesele firmei Aedificia Carpaţi, şi nu patrimoniul Bucureştiului . Susţinerea unei asemenea motivaţii ar trebui probată, altfel e o pură calomnie. Alegaţii de genul “gurile rele mi-au spus”, făcute în timpul unei campanii electorale, nu mi se par deloc inocente."

‪MARIAN PREDA: "#‎Mircea‬ Kivu, inteleg pozitia partizana, dar cum poti afirma ca i-am propus un targ lui Nicusor Dan? Ce sustinere in campanie sa-i ofer eu lui? La discutia noastra a mai fost prezenta o persoana, cunostinta comuna, pe atunci prodecana a Facultatii. O rog sa confirme public discutia si continutul ei. Este o deturnare a discutiei de la intrebarile principale: de ce a vrut Salvati Bucurestiul sa anuleze autorizatiile de constructie si sa darame constructiile Facultatii si de ce ND nu a venit sa vada personal cladirile si sa ne explice si noua ce probleme au."

Sebastian Bodu a intervenit în această polemică cu o acuzație extrem de dură. Nici mai mult, nici mai puțin decât o acuzație de șantaj. 

Sebastian Bodu: "Si eu am auzit de bani ceruți de cei de la ASB celor care se apuca de renovat clădiri in zone istorice, sub șantajul că, altfel, vor fi bombardați cu actiuni in anulare si cu plângeri penale. Desigur, cineva ar putea face o statistică o acțiunilor si plângerilor începute si apoi retrase, pentru a-l întreba pe ND ce-i cu ele si daca exista vreo legătura intre renuntarea/retragerea unor astfel de actiuni/plângeri si finantarea ASB. Eu l-as întreba pe ND, avand in vedere că, din estimarile campaniei lui, pare că are un buget nelimitat, doar daca nu cumva toti profesioniștii care lucrează pentru el nu și-au lăsat joburile de mii de euro pe lună pe la posturi TV si agenții de publicitate pentru a face muncă pro-bono. Dacă as fi contracandidatul lui sau procuror, l-as întreba. Dar nu sunt. De asemenea, daca as fi contracandidatul lui sau procuror, l-as întreba daca donațiile făcute publice au fost primite din inițiativa donatorilor, care au alergat dupa el sa ii dea bani, sau au fost cerute de el, in calitate de candidat si, la fel ca Ludovic Orban, persona cu funcție de conducere in cadrul unui partid, pentru ca, daca suntem in cazul din urmă, fapta lui ND este identică cu cea a lui Orban. Dar, cum spuneam, nu sunt nici contracandidat, nici procuror, ci doar un cetatean, un elector care vrea sa fie sigur ca ND nu este victima unor informații false, care să îi afecteze candidatura, mai ales că mesajul pe care il propaga este acela de curățenie morală."

Rugat să precizeze de unde știe, Sebastian Bodu a replicat imediat.

Sebastian Bodu : Un cumpărător al unui astfel de imobil (evident că l-am întrebat de ce nu a facut plângere penală si el mi-a raspuns că nu era pregătit pentru a-si preconstitui o probă, adica o inregistrare a celor doi care au venit sa ii ceara bani) si un avocat. Niciunul nu are nicio treaba cu politica. Cum spuneam, faptele se pot usor verifica pe baza acțiunilor/plângerilor la care s-a renuntat/retras. Nu am spus deci ca ND a cerut bani personal, ci unii de la ASB. Desigur, ND putea sa nu stie de asta 🙂 Cat priveste partea cu donațiile, cred că este evident si pt un nejuriști că, dacă ND le-a cerut bani (că doar nu o fi fost invers), fapta este identică cu cea săvârșită de Orban. Doar că, in cazul lui ND, nu există un denunț. Așadar Orban a fost ghinionist că i-a cerut bani unui ticălos."