Legătura între rețelele sociale, anxietate și depresie

Limitarea utilizării social media în timp are beneficii reale pentru viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că este, de asemenea, important să fim atenți la cum și când folosim aceste platforme. Acordați mare atenție la cât timp petreceți pe social media.

Luna trecută, atât Asociația Americană de Psihologie, cât și departamentul de sănătate al SUA au emis avertismente de sănătate. Tinerii folosesc din ce în ce mai mult social media, iar sănătatea lor mintală are de suferit. Cercetătorii de la Iowa State University au descoperit că o intervenție simplă ar putea ajuta.

În timpul unui experiment de două săptămâni cu 230 de studenți, jumătate dintre aceștia au fost rugați să își limiteze utilizarea rețelelor sociale la 30 de minute pe zi și au primit zilnic memento-uri automate. La sfârșitul experimentului, aceștia au obținut scoruri semnificativ mai mici la anxietate, depresie, singurătate și teamă de a fi părăsit, în comparație cu grupul de control.

De asemenea, au obținut scoruri mai mari pentru „afectivitate pozitivă”, pe care cercetătorii o descriu ca fiind „tendința de a experimenta emoții pozitive descrise de cuvinte precum „entuziasmat” și „mândru””. Cercetătorii au constatat că beneficiile psihologice ale reducerii consumului de social media s-au extins și la participanții care au depășit uneori limita de timp de 30 de minute. Gentile și Faulhaber subliniază că și alte studii au investigat efectele limitării sau abținerii de la social media, spune o sursă științifică.

Limitarea rețelelor sociale, ca la dezintoxicare

Multe dintre intervenții pentru eliminarea depresiei necesită o supraveghere intensă. Și în acest caz ștergerea aplicațiilor sau utilizarea unei aplicații speciale pentru a bloca sau limita folosirea rețelelor sociale, trebuie făcută sub supraveghere. La fel ca la dezintoxicare pentru cineva care este dependent de droguri, responsabilitatea externă îi poate ajuta pe unii utilizatori, dar implică și un risc mai mare de a se întoarce împotriva lor.

El adaugă că eliminarea social media înseamnă, de asemenea, pierderea unora dintre beneficiile pe care le poate aduce, cum ar fi conectarea cu prietenii și familia. Faulhaber spune că studiul lor extinde cercetările actuale privind social media și oferă o modalitate practică pentru ca oamenii să își limiteze utilizarea acestora. Setați un cronometru sau folosiți o aplicație integrată de wellness pentru a vedea cât timp petreceți pe social media.

Cercetările viitoare ar putea explora în continuare acest aspect, împreună cu efectele pe termen lung ale limitării social media și ce fac oamenii cu timpul pe care îl câștigă. Stabilirea unor obiective măsurabile poate fi de ajutor.