Tulburări de somn și demență
Unele tulburări de somn obișnuite au legătură cu demența. Când nu dormi suficient, părți din creier se schimbă. Unele dintre aceste zone sunt legate de boala Alzheimer.
Și cercetările arată că este mai probabil să fiți diagnosticat cu demență dacă aveți insomnie primară. Atunci lipsa de somn nu este cauzată de altceva, cum ar fi depresia sau consumul de droguri. Șansele de a suferi de boala Alzheimer cresc dacă aveți insomnie primară și nu ați atins vârsta de 40 de ani.
Dacă nu poți respira foarte bine noaptea, creierul nu poate primi suficient aer. Asta se numește hipoxie
Cand auzim termenul de hipoxia cerebrala ne referim la momentele cand, din cauza lipsei de oxigen din cutia craniană şi a presiunii parțiale a oxigenului se generează disfuncționalități în functionarea sinapselor neuronale și a restului sistemului nervos.
Dacă aveți aceste lucruri, ar putea duce la:
- Probleme de a rămâne concentrat
- Probleme la luarea deciziilor
- Mișcări mai lente care pot afecta: ridicarea lucrurilor și scrierea
- Demență la o vârstă mai timpurie decât cea normală
- Probleme cerebrale mai grave
- Alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral, diabet și hipertensiune arterială
Un studiu din 2017 a constatat că adulții sănătoși de vârstă mijlocie care dormeau prost doar o noapte au produs o abundență de plăci beta amiloide - una dintre caracteristicile bolii Alzheimer. Beta amiloidul este un compus proteic lipicios care perturbă comunicarea dintre celulele creierului, ucigând celulele în timp ce se acumulează în creier.
Somnul mai scrut de șapte sau opt ore pe noapte este, de asemenea, legat de demență, potrivit unui studiu publicat în aprilie. După ce a urmărit aproape 8.000 de persoane timp de 25 de ani, studiul a constatat un risc mai mare de demență cu o „durată a somnului de șase ore sau mai puțin la vârsta de 50 și 60 de ani” comparativ cu cei care dormeau șapte ore pe noapte.
În plus, durata de somn scurtă persistentă între vârstele de 50, 60 și 70 de ani a fost asociată, de asemenea, cu un „risc crescut de 30% de demență”, independent de „factorii sociodemografici, comportamentali, cardiometabolici și de sănătate mintală”, inclusiv depresia, a spus studiul.
Ce-i de făcut în această situaţie?
Știința medicală nu are un remediu curent pentru demență, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul.
Opriți fumatul, beți doar cu măsură -sau deloc - o dietă bine echilibrată, faceți exerciții fizice, rămâneți activ mental și țineți sub control tensiunea arterială și nivelul colesterolului... sunt modalități excelente de a menține creierul și corpul sănătos, spun experții.
De asemenea, puteți rezolva orice problemă de somn antrenându-vă creierul pentru un somn mai bun. Experții o numesc „igiena somnului ” și sugerează stabilirea unei rutine de culcare concepute pentru relaxare și calmare, care nu include televizor, smartphone sau alt dispozitiv care emite lumină albastră cu cel puțin una până la două ore înainte de culcare.
Alte sfaturi includ un pat și o pernă confortabile, menținerea dormitorului răcoros, liniștit și întunecat și evitarea cofeinei și a alcoolului ore înainte de culcare. Orice ați face, nu rămâneți lipsit de somn: dacă încercați aceste sfaturi și nu vă puteți relaxa sau somnul dvs. continuă să se înrăutățească, asigurați-vă că contactați medicul sau un profesionist din domeniul sănătății somnului, scrie
CNN.