Demența nu are leac. Dar acum se știe ce o provoacă

Demența nu are leac. Dar acum se știe ce o provoacă Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto. EVZ

Descoperirea că alcoolul ne poate  deteriora creierul la un nivel pe care nu-l bănuiam are implicații majore pentru societate, scrie NationalInterest.

Nu  mai e un secret că consumul de alcool în exces poate avea un impact serios asupra sănătății, mai ales pentru funcțiile ficatului. Dar ce înseamnă ”prea mult”? Pentru afecțiuni precum ciroza hepatică, de obicei e nevoie de mai mult de 21 de unități de alcool pe săptămână. Aproximativ două sticle de vin pe săptămână sau câte o halbă și jumătate de bere pe zi. 

Dar ficatul nu este singurul organ care poate fi deteriorat de consumul de alcool. Creierul poate fi și el afectat. Un studiu recent, publicat în Scientific Reports, a constatat că chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu scăderea volumului creierului.

Cercetătorii au analizat 300 de persoane cu vârste cuprinse între 39 și 45 de ani pentru a înțelege efectele alcoolului asupra creierului. Majoritatea persoanelor au raportat că au băut la ceea ce este considerat niveluri de risc moderate sau reduse (în medie mai puțin de 14 unități de alcool pe săptămână). Chiar și la acest nivel, a existat o reducere a cantității de țesut cerebral total observat în timpul scanărilor cerebrale. Acest lucru a fost valabil și pentru bărbați și pentru femei când au fost luați în considerare alți factori de risc, cum ar fi fumatul. Creierul lor a fost comparat cu un model de referință al volumului mediu al creierului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși studiul nu a analizat impactul fiziologic al pierderii țesutului cerebral, orice pierdere semnificativă a acestuia va reduce capacitatea creierului de a funcționa la un nivel optim.  Deși creierul adult se micșorează treptat odată cu înaintarea în vârstă, cu cât pierderea țesutului începe mai devreme, cu atât contracția creierului poate fi accelerată de alte afecțiuni medicale. Printre ele hipertensiunea arterială și diabetul.

Acest lucru este important, deoarece știm acum că unele dintre primele semne de afectare a creierului cauzate de alcool pot fi inversate parțial după abstinență. Acest lucru a fost osbservat la șase săptămâni după abstinența totală, mai ales în lobii frontali ai creierului, care joacă un rol important în reglarea comportamentului și a gândirii noastre.

Aceste constatări confirmă un studiu anterior, conform căruia consumul între 7 și 14 unități de alcool pe săptămână este asociat cu o dimensiune mai mică a creierului.

Când se studiază efectele alcoolului asupra creierului, ne gândim în mod natural la demență. Acest lucru înseamnă inevitabil căutarea modificărilor de memorie. Un diagnostic de demență se bazează pe pierderea memoriei. Dar știm acum că lobii frontali ai creierului sunt, de fapt, deteriorați de alcool mai devreme decât acele părți ale creierului asociate cu memoria. Lobii frontali ne controlează personalitatea, comportamentul și capacitatea de a gândi flexibil. Aceste abilități nu sunt evaluate prin teste utilizate de obicei pentru diagnosticarea demenței.

Dar a bea alcool într-un mod în care oamenii cred că este moderat ar putea să ne afecteze încet creierul. Din fericire, un test cu opt elemente poate detecta din timp deficiența cognitivă. acesta este utilizat de specialiștii din serviciile de sănătate mintală pentru a detecta leziunile cerebrale cauzate de alcool în stadiile incipiente. Alte teste ale funcției lobului frontal pot fi efectuate și în spitale sau în cabinete generale.

Concluzie: reducerea cantității a alcool pe care o bem sau renunțarea la acest obicei pot reduce riscul de afectare a creierului. Dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă menținem un stil de viață care include o dietă sănătoasă și exerciții fizice.