Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”

Vă propunem mai jos un Top 10 volume de excepție de la Editura Trei, cărți potrivite pentru această dezmorțire târzie de primăvară.

1. „Prieten imginar”, de Stephen Chbosky, traducere de Bogdan Perdivară

La 20 de ani de la bestsellerul internațional Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky revine cu un roman ambiţios care îmbină horrorul, basmele şi rescrierea unor teme biblice.

Prieten imaginar este un volum de 800 de pagini, la care autorul a lucrat timp de nouă ani și în care pune în valoare puterea comunităților mici și încercările binelui de a învinge răul din oameni. Și răul există din belșug: clovni sinucigași, o mașină de înghețată care în loc de înghețată la cornet aruncă dinți și globi oculari, o doamnă șuierătoare care vrea să distrugă lumea.

„Romanul horror al lui Chbosky este atât de original, încât n-are termen de comparaţie. «Prieten imaginar» îi va răsplăti din plin pe cei care vor îndrăzni să-l citească”, scrie Time.

Un loc perfect. Oare?

Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopţii din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orăşel izolat din Pennsylvania. La început, pare locul perfect pentru a lua viaţa de la capăt.

Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de şase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea oraşului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuţă într-un copac anume — altminteri, mama lui şi toţi cei din orăşel nu vor mai fi niciodată la fel…

2. „Unde pădurea întâlnește stelele”, Glendy Vanderah, traducere de Ioana Nuțulescu

În romanul său de debut - „Unde pădurea întâlnește stelele” - Glendy Vanderah prezintă o perspectivă încântătoare, surprinzătoare și pătrunzătoare asupra modului în care se formează relațiile puternice - atât cele pe care ni le alegem, cât și cele care par să ne aleagă ele pe noi.

Ursa

După ce și-a pierdut mama, dar a câștigat propria luptă cu cancerul, Joanna Teale își reia proiectul de cercetare pentru licență și studiază păsările din zona rurală a statului Illinois.

Rutina ei solitară este dată peste cap când îi apare în prag o fetiță misterioasă, plină de vânătăi și desculță. Fetița spune că o cheamă Ursa și vine dintr-o galaxie îndepărtată ca să găsească pe Pamânt, cinci miracole. Jo o lasă să stea cu ea și încearcă să rezolve misterul cu ajutorul vecinului ei, Gabe.

Întrebări

Dar, pe măsură ce trece timpul, are tot mai multe întrebari. Deși între cei trei se formează o legătură incredibil de puternică, știu cu toții că în curând trebuie să ia niște decizii complicate.

„Deși romanul pare să înceapă ca un fantasy, devine pe parcurs o adevărată dramă domestică presărată cu elemente de thriller care, împreună, oferă o lectură plăcută.” – Booklist

3. „Balcanii. Naționalism, război și Marile Puteri 1804–2012”, de Misha Glenny, traducere de Livia Szász

Această remarcabilă istorie a geopoliticii balcanice le oferă cititorilor cadrul esențial pentru a înțelege tabloul fascinant al evoluțiilor dramatice dintr-o zonă sfâșiată de conflicte.

Relația cu Marile Puteri

Nicio altă carte nu acoperă atât de exhaustiv întreaga regiune, nu oferă perspective atât de profunde asupra surselor violențelor locale și nu explică atât de grăitor originile apariției statelor moderne din zonă: Serbia, Croația, Bosnia, Grecia, Bulgaria și România. Totodată, lucrarea explorează relația, adesea dezastruoasă, dintre Balcani și Marile Puteri, ridicând îngrijorătoare semne de întrebare cu privire la intervențiile occidentale, mai vechi sau mai noi.

Alianțe

Misha Glennc investighează cauzele vărsărilor de sânge, ale conflictelor și fervorii naționaliste care au ajuns să definească percepția noastră despre flancul estic al Europei.

El dezvăluie cum popoare considerate a fi dușmani implacabili au format, de-a lungul secolelor, alianțe surprinzătoare, contrazicând astfel teoria conform căreia conflictele din Balcani sunt produsul ineluctabil al unor vechi resentimente.

La zi

Relația dintre Balcani și restul Europei este și ea scrutată intransigent, intervențiile occidentale relativ recente intrând, la rândul lor, sub vigilența lupei analizei.

Adusă la zi, pentru a include ciocnirile brutale din Kosovo și Macedonia, escaladarea crimei organizate în regiune, ascensiunea Turciei și drumul dificil către integrarea europeană, Balcanii rămâne un studiu fundamental, inegalabil, al celei mai complexe și mai puțin înțelese regiuni din Europa.

„Misha Glenny este cel mai înțelept și pătrunzător dintre toți jurnaliștii care s-au ocupat de această parte a Europei în ultimele două decenii... Aceasta este o carte construită pe un proiect enorm de ambițios, dar este cartea de care deopotrivă Europa și America au nevoie.“ - Neal Ascherson, The Observer

4. „Libertatea interioară”, de Christophe André, Alexandre Jollien & Matthieu Ricard, traducere de Oltea-Mihaela Cătineanu

Cum putem dobândi libertatea interioară, cea care ne îngăduie să abordăm, cu seninătate, culmile și abisurile existenţei și ne permite să ne desprindem de cauzele suferinţei?

Gratii smulse

Încă din copilărie, viaţa ne este copleșită de temeri, prejudecăţi și de alte mii și mii de condiţionări care stau în calea fericirii noastre.

Dacă vrem să ne câștigăm libertatea, va fi nevoie să smulgem rând pe rând toate aceste gratii, pe care noi înșine le-am forjat sau care ne-au fost impuse de societatea de azi, dominată de performanţă, consum și competiţie.

Pe trei voci

Această carte, scrisă pe trei voci de un psihiatru, un filosof și un călugăr budist, ne invită să parcurgem, cu bucurie senină, un itinerariu menit să ne scoată din închisorile noastre mentale și ne apropie de semenii noștri. Volumul de faţă este o continuare a dialogurilor din Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii (Trei, 2017).

5. „Cartea de bucate a lui Pettson și Findus”, de Sven Nordqvist, rețete de Christine Samuelsson, traducere de Gabriella Eftimie

Findus are mereu tot felul de pofte, iar Pettson nu are încotro și trebuie să i le facă. De data asta însă, motanul vine cu o idee strălucită: ce-ar fi ca moșul să adune într-o carte de bucate toate rețetele mâncărurilor pe care le pregătește? Zis și făcut!

Iată-i gătind împreună tot felul de bunătăți, pentru că e știut: nicio rețetă a lui Pettson nu poate fi la fel de savuroasă fără ajutorul neprețuit al lui Findus.

Un fenomen

Minunat ilustrată, seria Pettson și Findus a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de exemplare și s-a tradus în 44 de limbi. În Suedia și peste tot în lume, această serie este un adevărat fenomen. Oricine a auzit de bătrânul fermier Pettson și de tovarășul său, motanul Findus cel vorbăreț.

Seria Pettson și Findus este alcătuită din volumele: Tărăboi în grădina de zarzavaturi, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, Tortul de clătite, Vânătoarea de vulpi, Când Findus era mic și a dispărut, Findus la pescuit, Cocoșul lui Pettson, Pettson pleacă în excursie cu cortul, Findus se mută, Ascultă-l pe Findus.

6. „Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat”, de Serge Marquis, traducere de Claudiu Constatinescu

Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat, de Serge Marquis, roman publicat în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, este o lecție de viață extraordinară, profundă, luminoasă și extrem de emoționantă. Este, de fapt, o carte de dezvoltare personală scrisă sub masca mult mai frumoasă și facilă a unui roman despre ego.

Ego

„Am ales forma romanului pentru a aduce în scenă personaje și situații care să ilustreze multiplele fațete ale egoului. Așa s-au născut Charlot, Maryse, Marie-Lou, Georges și toți ceilalți. Sper să fim cât mai mulți cei care vom încerca să răspundem la întrebările lui Charlot, întrucât am sincera convingere că o mai bună înțelegere a mecanismelor egoului ar permite evitarea multor suferințe omenești”, declară Serge Marquis în debutul cărții.

Autorul spune că adoră titlul Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat, ales de editorul său francez, pentru că descrie foarte bine conținutul cărții - această descoperire a ceea ce nu suntem în realitate, adică tot ce înconjoară egoul, dar și a ceea ce suntem cu adevărat, mai precis capacitatea de a fi acolo, de a fi prezent, și această capacitate care se află în inima tuturor și care îmbogățește atât de mult viața: capacitatea de a iubi, de a fi fascinat”.

Expert în stres

Medic specialist în sănătate mintală, dr. Serge Marquis acordă un interes deosebit stresului și epuizării profesionale și susține 150 de conferințe pe an, în întreaga lume.

A publicat două volume de dezvoltare personală care au intrat în topurile de vânzări din Canada - Pensouillard le hamster. Petit traité de décroissance personelle și On est foutu, on pense trop! Comment se libérer de Pensouillard le hamster. Primul său roman, Egoman, a apărut în 2016.

Este povestea incredibilă a unui om care şi-a mobilizat întreaga voinţă pentru împlinirea unui vis ce părea imposibil.

7. „Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri”, de Scott Kelly, traducere de Andrei Covaciu

O misiune spaţială NASA durează de obicei zece zile, iar un astronaut stă pe Staţia Spaţială Internaţională în jur de şase luni. Scott Kelly a rămas acolo un an întreg.

A înfruntat izolarea în spaţiu - un mediu de o frumuseţe copleşitoare, dar şi plin de pericole -, orbitând în jurul Pământului cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Limite fizice

O călătorie extraordinară care ne-a adus viitorul mai aproape. Mulţumită datelor biometrice strânse de Kelly pe Staţia Spaţială şi comparate mai apoi cu ale fratelui său geamăn Mark, rămas pe Pământ, suntem mai în măsură acum să răspundem la câteva întrebări esenţiale: oare vom putea locui pe Marte într-o zi? Vom putea să ne petrecem vacanţele în spaţiu? Care sunt limitele noastre fizice?

Volumul conține o serie de fotografii care îl înfățișează pe Scott Kelly în timpul pregătirilor premergătoare zborului spațial, dar și în timpul misiunii sale pe Stația Spațială Internațională.

Pilot și astronaut

Scott Kelly (n. 1964) este fost pilot de vânătoare, inginer şi astronaut american. A efectuat patru zboruri spaţiale şi a condus Staţia Spaţială Internaţională în trei rânduri.

A făcut parte din misiunea de un an la bordul Staţiei, pe durata căreia a stabilit recordul pentru cel mai mare număr de zile cumulate în spaţiu, precum şi pentru cea mai lungă misiune cosmică a unui astronaut american. În prezent, locuieşte în Huston, statul Texas.

8. Incontestabil. Evoluția și știința creației, de Bill Nye, traducere de Claudiu Constatinescu

În februarie 2014, Bill Nye a participat la o dezbatere foarte aprinsă în care a reprezentat evoluționismul împotriva poziției creaționiste. Interesul stârnit de această confruntare, precum și persistența unor opinii eronate cu privire la istoria vieții pe pământ l-au făcut pe Nye să înceapă o campanie energică pentru popularizarea adevărului incontestabil al evoluției.

Viață pe alte planete?

Rodul acestor eforturi este cartea de față, în care Nye arată, între altele, cum au apărut oamenii și dacă specia noastră își continuă evoluția, care sunt promisiunile și pericolele organismelor modificate genetic, precum și cât de probabil este ca și pe alte planete să se fi produs un proces evolutiv similar cu cel de pe Pământ.

Bill Nye (n. 1955) este scriitor, actor, prezentator TV și inventator american. Nye a lucrat aproape zece ani ca inginer mecanic la Boeing, apoi a fost comediant de televiziune, dar a devenit faimos ca prezentator al emisiunii de popularizare a științei Bill Nye the Science Guy, produsă de Disney și PBS în perioada 1993-1998, care a obținut 19 premii Emmy.

Jack și geniile

Începând din 2017, Nye are o emisiune pe Netflix - Bill Nye Saves the World. „Incontestabil. Evoluția și știința creației”, apărută în 2014, precum și celelalte două cărți ale sale, „Unstoppable: Harnessing Science to Change the World” (2015) și „Everything All at Once” (2017) s-au bucurat de un mare succes în întreaga lume.

Pe lângă cărțile de popularizare a științei, Nye este autorul seriei pentru copii Jack și geniile, din care Pandora M a publicat deja „La capătul lumii” și „În adâncurile marii albastre”.

9. „Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul”, de Tom Phillips, traducere de Corina-Mihaela Tudose și Alexandra Fusoi

În cei șaptezeci de mii de ani de când strămoșii noștri au plecat din Africa și s-au raspândit pe întreaga planetă, oamenii au ajuns foarte departe: suntem în vârful lanțului trofic, am luat natura în stăpânire, avem civilizație, știință și artă - ce mai, adevărați campioni.

Lucy cade din copac

Dar adevărul e că drumul n-a fost mereu ușor, iar uneori am reușit s-o dăm magistral în bară. Ba chiar avem suficiente dovezi că specia noastră nu devine mai înțeleaptă cu trecerea timpului: Lucy, prima noastră strămoașă, cade din copac și moare; într-o noapte de beție, armata austriacă se atacă pe ea însăși, pricinuindu-și mari pierderi; Mao concepe un plan de sănătate publică în urma căruia mor zeci de milioane de oameni.

Împletind istoria, știința, politica și cultura pop, „Oamenii” oferă o panorama asupra momentelor lipsite de glorie ale speciei noastre și te ajută să-ți amintești că, de fiecare dată când ai călcat strâmb, se putea și mult mai rău.

Comedie

Tom Phillips e jurnalist și umorist englez. A studiat arheologie, antropologie, istoria și filosofia știintei la Cambridge University și a fost director editorial la BuzzFeedUK, unde a publicat atât reportaje pe teme serioase, cât și articole umoristice.

A lucrat de-a lungul timpului în televiziune și în parlament și a fost scurtă vreme membru al unui cunoscut grup de comedie. În prezent, locuiește la Londra.

10. SKOGLUFT. Efectul Aer de pădure în casă și la birou , de Jørn Viumdal, traducere de Carmen Gabriela Costea

Skogluft ne învață cum să readucem natura în locuințe și la locul de muncă, dar mai ales cât de benefic pentru sănătatea noastră este un mediu natural în spațiul în care trăim și muncim.

90% din viață în spații închise!

Chiar și fără această pandemie, astăzi, oamenii petrec 90% din viață în spații închise, un mediu foarte diferit de ceea ce pe vremuri constituia ambientul lor natural. Renunțând să trăim în aer liber, înconjurați de plante, arbori și lumină naturală, am pierdut beneficiile oferite de natură. Dar știai că, doar decorându-ți locuința și biroul cu anumite plante, îți poți îmbunătăți spectaculos sănătatea, poți să reduci oboseala, să îți întărești sistemul imunitar, să previi bolile și să îți crești concentrarea?

Boli

Stilul nostru modern de viaţă, stresul urban, zgomotul şi viaţa sedentară în spaţii închise, toate acestea ne-au îndepărtat de condiţiile naturale de viaţă. Trăim într-un mediu la care nu suntem adaptaţi şi la care corpurile noastre nu se pot acomoda.

Stresul astfel creat ne dăunează fizic şi cauzează boli care au legătură cu stilul de viaţă, boli pe care încercăm să le vindecăm cu pastile, sport sau tratamente fizice, dar care adesea n-au niciun efect.