Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”
- Florian Saiu
- 17 mai 2020, 06:52
Vă propunem mai jos un Top 10 volume de excepție de la Editura Trei, cărți potrivite pentru această dezmorțire târzie de primăvară.
1. „Prieten imginar”, de Stephen Chbosky, traducere de Bogdan Perdivară
La 20 de ani de la bestsellerul internațional Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky revine cu un roman ambiţios care îmbină horrorul, basmele şi rescrierea unor teme biblice.
Prieten imaginar este un volum de 800 de pagini, la care autorul a lucrat timp de nouă ani și în care pune în valoare puterea comunităților mici și încercările binelui de a învinge răul din oameni. Și răul există din belșug: clovni sinucigași, o mașină de înghețată care în loc de înghețată la cornet aruncă dinți și globi oculari, o doamnă șuierătoare care vrea să distrugă lumea.
„Romanul horror al lui Chbosky este atât de original, încât n-are termen de comparaţie. «Prieten imaginar» îi va răsplăti din plin pe cei care vor îndrăzni să-l citească”, scrie Time.
Un loc perfect. Oare?
Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopţii din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orăşel izolat din Pennsylvania. La început, pare locul perfect pentru a lua viaţa de la capăt.
Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de şase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea oraşului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuţă într-un copac anume — altminteri, mama lui şi toţi cei din orăşel nu vor mai fi niciodată la fel…
2. „Unde pădurea întâlnește stelele”, Glendy Vanderah, traducere de Ioana Nuțulescu
În romanul său de debut - „Unde pădurea întâlnește stelele” - Glendy Vanderah prezintă o perspectivă încântătoare, surprinzătoare și pătrunzătoare asupra modului în care se formează relațiile puternice - atât cele pe care ni le alegem, cât și cele care par să ne aleagă ele pe noi.
Ursa
După ce și-a pierdut mama, dar a câștigat propria luptă cu cancerul, Joanna Teale își reia proiectul de cercetare pentru licență și studiază păsările din zona rurală a statului Illinois.
Rutina ei solitară este dată peste cap când îi apare în prag o fetiță misterioasă, plină de vânătăi și desculță. Fetița spune că o cheamă Ursa și vine dintr-o galaxie îndepărtată ca să găsească pe Pamânt, cinci miracole. Jo o lasă să stea cu ea și încearcă să rezolve misterul cu ajutorul vecinului ei, Gabe.
Întrebări
Dar, pe măsură ce trece timpul, are tot mai multe întrebari. Deși între cei trei se formează o legătură incredibil de puternică, știu cu toții că în curând trebuie să ia niște decizii complicate.
„Deși romanul pare să înceapă ca un fantasy, devine pe parcurs o adevărată dramă domestică presărată cu elemente de thriller care, împreună, oferă o lectură plăcută.” – Booklist
3. „Balcanii. Naționalism, război și Marile Puteri 1804–2012”, de Misha Glenny, traducere de Livia Szász
Această remarcabilă istorie a geopoliticii balcanice le oferă cititorilor cadrul esențial pentru a înțelege tabloul fascinant al evoluțiilor dramatice dintr-o zonă sfâșiată de conflicte.
Relația cu Marile Puteri
Nicio altă carte nu acoperă atât de exhaustiv întreaga regiune, nu oferă perspective atât de profunde asupra surselor violențelor locale și nu explică atât de grăitor originile apariției statelor moderne din zonă: Serbia, Croația, Bosnia, Grecia, Bulgaria și România. Totodată, lucrarea explorează relația, adesea dezastruoasă, dintre Balcani și Marile Puteri, ridicând îngrijorătoare semne de întrebare cu privire la intervențiile occidentale, mai vechi sau mai noi.
Alianțe
Misha Glennc investighează cauzele vărsărilor de sânge, ale conflictelor și fervorii naționaliste care au ajuns să definească percepția noastră despre flancul estic al Europei.
El dezvăluie cum popoare considerate a fi dușmani implacabili au format, de-a lungul secolelor, alianțe surprinzătoare, contrazicând astfel teoria conform căreia conflictele din Balcani sunt produsul ineluctabil al unor vechi resentimente.