Lecțiile valoroase pe care le învață Pentagonul de pe urma războiului din Ucraina. SUA anticipează un nou război
- Antonia Hendrik
- 26 aprilie 2023, 20:52
Pentagonul a învățat lecții valoroase de pe urma conflictului din Ucraina în cazul unei posibile confruntări cu China, a declarat miercuri secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks.
Kathleen Hicks, secretarul adjunct al Apărării din SUA, a remarcat că, în ciuda conflictului aflat în desfășurare în Ucraina, principalul accent al Washingtonului va fi pus pe China. Mai mult, Hicks spune că invazia Rusiei în Ucraina oferă Statelor Unite lecții valoroase pentru un potențial conflict cu China, de la necesitatea de a crea un flux durabil de muniție până la inovarea în domeniul spațial.
„Există multe avantaje pe care le-am câștigat pentru o potențială provocare în Pacific în urma conflictului din Ucraina”, a declarat Hicks într-un interviu.
Pentagonul insistă ca SUA să încheie contracte pe termen lung cu producătorii de arme
Pe baza experienței ucrainene, Pentagonul insistă ca SUA să încheie contracte pe termen lung cu producătorii de arme. Potrivit lui Hicks, SUA și-au dat seama de necesitatea de a investi în tehnologii spațiale. De asemenea, Pentagonul face presiuni pentru a oferi producătorilor de arme mai multă predictibilitate prin contracte pe termen lung.
Departamentul american al Apărării a oferit, de asemenea, ceea ce se numește o autoritate prezidențială de retragere pentru a accelera livrările de arme către Taiwan. Aceste puteri îi permit să trimită provizii de arme pe insulă și să le înlocuiască ulterior.
„Ne gândim cum să folosim această autoritate chiar acum pentru a livra muniții mai rapide și mai puternice pentru a ne sprijini forțele din Pacific”, a declarat Hicks. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au confruntat cu lipsuri de muniții cheie în timpul conflictului, iar SUA s-au confruntat cu epuizarea propriilor stocuri pe măsură ce trimiteau provizii Ucrainei.
Ajutorul pentru Ucraina, un dezavantaj pentru SUA
Analistul Hal Brands a remarcat că, oferind asistență militară Ucrainei, SUA riscă să piardă o parte semnificativă din propriul stoc de arme fără a putea crește rapid producția. El crede că SUA în situația din jurul Ucrainei acționează ca un „arsenal al democrației”, evitând implicarea directă în conflict. Dar, în timp, acest arsenal se poate epuiza, a avertizat el.
În ianuarie, Ministerul Apărării ucrainean a anunțat crearea unităților de drone de atac ale armatei care să fie echipate cu terminale de comunicații prin satelitul Starlink. Pe 9 februarie, președintele SpaceX Gwynne Shotwell a anunțat decizia de a restricționa accesul la rețeaua Starlink pentru dronele militare din Ucraina.
Ea a explicat că tehnologia a fost dezvoltată în scopuri diferite, nu ca armă. La rândul său, Musk a spus că rețeaua Starlink a fost crucială pentru asigurarea comunicării în Ucraina, dar nu ar trebui folosită pentru o escaladare încărcată cu riscul unui al Treilea Război Mondial.
Confruntarea cu China, o prioritate pentru SUA
Chiar dacă SUA continuă să înarmeze Ucraina, principalul său obiectiv va fi să concureze cu China în regiunea Pacificului: „Nu încercăm să echilibrăm între două teatre. Avem o strategie clară concentrată pe China”, a spus Hicks, adăugând că nu există platforme sau sisteme de arme pe care SUA să nu le poată folosi în război.
Hicks a reluat evaluările anterioare ale SUA potrivit cărora China nu plănuiește un atac iminent asupra Taiwanului: „Ne concentrăm să ne asigurăm că liderii RPC se trezesc în fiecare zi și spun că astăzi nu este ziua în care să se angajeze într-o agresiune care amenință interesele SUA. Acesta este obiectivul nostru astăzi, în 2027, 2035 și 2045”, a declarat Hicks, potrivit tass.com.