Lecții valoroase de la PĂRINTELE PEDIATRIEI, prof. MARIN BURLEA, pentru medici și părinți. „Se transformă într-un pericol pentru pacient”
- Sandra Săl ăgean
- 26 octombrie 2018, 12:15
Vineri dimineață, prof. Univ. Marin Burlea s-a stins pe un pat din Institutul Oncologic Iași, lăsând în urma sa multă durere. Îngerul copiilor a lucrat aproape până în ultimele sale momente, trăgând după el o boală grea. Nu s-a plâns și a înfruntat destinul cu o putere fantastică, susținându-și soția și copiii chiar și când starea lui de sănătate începuse să se deterioreze rapid. Mai mult, doctorul nu s-a oprit nicio clipă din a oferi consultații micuților care aveau nevoie de el.
Uitându-ne în retrospectivă, părintele pediatriei a lăsat în urma sa multe lecții destinate atât medicilor, cât și celor care se confruntă cu problemele de sănătate ale copiilor. Iată doar o mică parte din învățăturile lăsate de profesor:
- Tratamentul cu ciocolată
„Am văzut în literatura de specialitate că ciocolata are un efect miraculos. Stimulează metabolismul triptofanului. Are un efect benefic asupra organismului. Combinat cu probiotice sperăm să-l aducem pe linia de plutire şi să facem un copil sănătos. De acum sperăm să poată să poată fi alimentat normal, iar în timp să ajungă la o greutate corespunzătoare", a explicat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, în timp ce îl salva pe un băiețel care nu se putea alimenta normal. Copilul a evoluat foarte bine și și-a recăpătat sănătatea.
- Experiența bate teoria, iar prof. Marin Burlea oferea, din vasta lui carieră, sfaturi prețioase pentru alimentația copiilor mici. Despre provocarea diversificării, dr. Burlea a spus: „Mărul este un aliment specific românesc care era administrat împreună cu biscuiți, dar aceasta combinație s-a dovedit a fi nefericită, întrucât reprezintă o introducere precoce a făinoaselor care conțin gluten, cu cel puțin două consecințe: poate produce intoleranța la gluten și poate conduce la paratrofie cauzată de alimentația în exces cu făinoase”.
- Chiar și un titan ca profesorul Burlea avea parte de emoții puternice în fața pacientului. Mai mult, el considera că empatia face parte din întregul unui medic reușit: „Nu am tărie! Am plâns de multe ori în viață, dar am reușit să mă abțin în fața pacienților. Plânsul în fața pacienților înseamnă eșec și deznădejde, eroare din punct de vedere tehnic, mai ales că, în pediatrie, pacienții sunt cele mai inocente și sensibile ființe. Pe de altă parte, satisfacțiile pe care le ai în momentul în care ai salvat o viață nu pot fi descrise prea ușor în cuvinte, dar atenuează din tristețea pe care ți-o provoacă suferința umană.”
- Povestea celor trei copii:
„Îmi pare rău că nu am ținut cont în suficientă măsură de sfaturile ilustrului învățător din Ialomița. Era un fel de sfătuitor al satului la care ajungeau toți tinerii care voiau să se căsătorească la vârste fragede și aveau nevoie de un sfat sau o consfințire a hotărârii lor. Îmi pare rău că nu i-am urmat recomandarea pe care o făcea tuturor celor care învățaseră bine și aveau un nivel ridicat de inteligență, aceea de a avea trei copii – unul pentru soție, unul pentru soț și unul pentru România, pentru a menține din punct de vedere numeric și calitativ un echilibru valoros între generații.”, a rememorat dr. Burlea.
- Importanța de a evolua permanent în medicină:
„Un medic care nu are un maestru se numește autodidact și, oricât de mult ar citi și studia, performanțele sale vor fi medii sau mediocre. Apoi, în medicină trebuie să ai îndoieli. Un medic care nu are îndoieli și crede că emite pacientului judecăți cu valoare absolută este un om terminat și nu mai poate evolua. Se transformă într-un pericol pentru pacient.”, a explicat profesorul.
Iubirea lui față de copii, nemărginită!
„Ionut Ciubotaru are un an si jumatate si a trecut cu brio peste o perioada extrem de dificila. Copilul este internat in spital de aproximativ 4 luni de zile, cand a fost diagnosticat cu cancer la testiculul drept. Pentru a-i salva viata, medicii au fost nevoiti sa intervina chirurgical pentru extirparea tumorii si testiculului. In toata aceasta perioada, Ionut a fost supus unei terapii in Clinica de oncologie si, in paralel, a urmat si un tratament nutritional la Clinica de gastroenterologie.
Ieri, micutul a incheiat terapia oncologica, dar nu poate pleca inca acasa, deoarece mama sa nu dispune de posibilitati financiare pentru a se deplasa la spitalul din Iasi ca sa-si ia copilul acasa. In aceste conditii, managerul Spitalului de copii Sf. Maria, prof. dr. Marin Burlea, a decis ca baietelul sa ramana in Clinica de gastroenterologie, unde va continua tratamentul nutritional.
La un an si jumatate, are abia greutatea unui copil de cinci luni, 7,5 kilograme. La scurt timp de la internare, Ionut a inceput sa-i spuna "tata" prof. dr. Marin Burlea. Atunci cand aude glasul prof. dr. Marin Burlea, Ionut incepe sa-l strige si sa intinda mainile pentru a fi luat in brate si abia asteapta sa fie alintat de acesta”, scria bzi.ro la acea vreme.
Cine a fost prof.univ. dr. Marin Burlea:
Educatie
Studii:
1956-1964 - Scoala generala si gimnaziu: comuna Vidra, sat Cretesti, sector Agricol Ilfov
1964-1967 - Liceul teoretic Mihai Eminescu, Iasi 1967 - Bacalaureat In sesiunea mai 1967 la acelasi liceu, cu Diploma seria A, nr. 131405
1967-1973 - Student al Facultatii de Medicina, Sectia Pediatrie, I.M.F. Iasi, concurs de admitere sustinut In sesiunea iulie 1967, 1973 - Absolvent al Facultatii de Medicina, Sectia Pediatrie, I.M.F. Iasi; diploma de doctor-medic nr. 158369/3511 sesiunea septembrie, I.M.F. Iasi
Cursuri:
SPECIALITATEA PRINCIPALA: PEDIATRIE 1976 - Admis prin concurs republican in stagiul de secundariat, specialitatea Pediatrie, cu efectuarea cursului si a stagiului in Clinica a-II-a Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Iasi, sub indrumarea directa a Prof. Dr. Marcel Burdea
1979 - Medic specialist pediatru, confirmat prin Ordinul Ministerului sanatatii nr. 537/15.XII.1979, in urma examenului sustinut in sesiunea octombrie 1979, cu dispozitie de repartizare a Ministerului Sanatatii nr. 464/1980, Leaganul de Copii Iasi.
In perioada 1980-1985 am lucrat la Clinica a-II-a Pediatrie, Serviciul Terapie Intensiva.
Intre 1985-1990, concomitent cu indeplinirea functiei de inspector OMCT, am continuat sa prestez norma intreaga in Clinica a-II-a Pediatrie, Sectorul de Copii Prescolari si Scolari.
Din 1987 am efectuat activitate sub forma de plata cu ora la Dispensarul Urban de Pediatrie nr. 2 Dacia, cu o populatie infantila numeroasa si cu multiple probleme de patologie pediatrica si diverse aspecte sociale. Activitatea din toata aceasta perioada mi-a permis cunoasterea si abordarea atat a problemelor de asistenta pediatrica de urgenta, a aspectelor de patologie cronica a copilului, cat si a problematicii legata de supravegherea starii de sanatate a copiilor in mediul familial.
In 1983 am efectuat, in afara programului de lucru in spital, un stagiu de 6 luni, in Clinica a-II-a Medicala (Prof. Dr. Carol Stanciu) de echografie, unde am lucrat alaturi de Prof. Dr. Cezar Daniil, Dr. Gheorghe Balan, Dr. Mihai Frasin pe probleme de echografie abdominala diagnostica si interventionala. Din 1984 am introdus ca metoda, in premiera in zona Moldovei, echografia abdominala la copil, lucrand pe un aparat, modern pentru vremea respectiva, Aloka SSD 240, procurat de Prof. Dr. Ioan Tansanu. Acest moment a reprezentat o schimbare in destinul meu profesional, prin cunoasterea unui serviciu modern de gastroenterologie (Clinica a-II-a
Cariera
Functii detinute:
1985-1990 Medic inspector cu ocrotirea mamei si copilului (OMCT) la Directia Sanitara a judetului Iasi
1990-1997 Director al Spitalului de Copii Sf. Maria, Iasi 1995 si in prezent Medic Sef Sectia Gastroenterologie, Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii Sf. Maria, Iasi, functie ocupata prin concurs organizat de Ministerul Sanatatii si confirmat prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1791/1995.
Din 1998 - Sef Clinica Pediatrie ai Gastroenterologie a Facultatii de Medicina Stomatologica; Sef Disciplina Pediatrie
Din 1999 - Conferentiar la Disciplina de Pediatrie I, Facultatea de Medicina Stomatologica, U.M.F. Gr. T. Popa, Iasi
Din 2000 - Sef Catedra Medicala II, Facultatea de Medicina Stomatologica, U.M.F. Gr. T. Popa, Iasi - Membru In Consiliul Profesoral al Facultatii de Medicina Stomatologica, U.M.F. Gr. T. Popa, Iasi - Membru In Colegiul de Redactie al Revistei Medicina Stomatologica din 2001 - Presedinte al Comisiei de Imagine a Facultatii de Medicina Stomatologica, U.M.F. Gr. T. Popa, Iasi - Director General al Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Sf. Maria, Iasi
Membru al urmatoarelor societati stiintifice:
a. Societatea de Medici si Naturalisti Sectia Pediatrie;
b. Societatea Romana de Genetica Medicala;
c. Societatea Romana de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva;
d. Societatea Romana de Imunologie Membru asociat al Societatii de Chirurgie Pediatrica;
Studii si articole publicate:
Multe din lucrarile prezentate la diferite manifestari stiintifice din tara si din strainatate au fost publicate In extenso sau In rezumat. Insistam asupra a doua lucrari prezentate la Congresul Grupului European de Studiu al Helicobacter pylori de la Praga, referitoare la Helicobacter pylori la copilul cu greutate mica la nastere si respectiv Gastrite cu Gastrospirillium hominis (Helicobacter heilmanii), primite cu interes de juriu pentru ca infectia era putin cunoscuta si semnalata in literatura de specialitate, la copilul sub 2 ani. Pentru Gastrospirillium hominis erau putine semnalari in literatura in 1992 si foarte putine la copil.
Sunt coautor al "Manualului de Neonatologie" aparut In 1995 sub redactia Prof. Dr. Ioan Tansanu, pag. 132-136, capitolul "Echografia in diagnosticul afectiunilor prenatale si neonatale".
La Congresul National de Pediatrie de la Onesti, 12-14.X.1995, am prezentat la sectiunea Aportul Imagisticii in Pediatrie un raport intitulat "Echografia transfontanelara posibilitati de diagnostic la nou nascut si sugar" si publicat integral in volumul "Progrese recente in pediatrie", sub patronajul Societatii Romane de Pediatrie (ISBN 973-0-00284-3).
In urma colaborarii, extrem de valoroasa si utila pentru mine, cu Clinica de Chirurgie Pediatrica, Prof. Dr. G. O. Ionescu, am realizat impreuna, in premiera pediatrica, evacuarea prin ghidaj echografic a colectiilor abdominale, precum si urmarirea in dinamica a tumorilor solide abdominale la copil sub tratament multimodal: chimioterapic, radioterapeutic si chirurgical, au rezultat lucrari prezentate la manifestari stiintific din tara precum si internationale: Canada si Africa de Sud.
Sinteza a preocuparilor si experientei gastroenterologice, o consider elaborarea si publicarea in 1997 a monografiei "Helicobacter pylori in patologia gastroduodenala la copil".