Lecția olandeză. Ce-ar trebui România să învețe din felul în care Olanda a trecut prin indundații fără nicio victimă

Lecția olandeză. Ce-ar trebui România să învețe din felul în care Olanda a trecut prin indundații fără nicio victimă

Olanda, țară cu o marte parte a teritoriului aflat sub nivelul mării, are o lungă tradiție în gestionarea revărsării apelor. Organizarea minuțioasă i-a ajutat pe Olandeză să depășească ți cele mai recente inundații din vestul Europei fără nicio victimă.

O viitură a lovit în această dimineață orașul Bușteni, iar în Dâmbovița o zonă pe care erau campate rulote a rămas complet izolată Evenimente tragice au loc în România aproape la fiecare eveniment hidrologic ieșit din comun, deși pentru cele mai multe dintre ele există, din timp, avertismente.

Olanda este țara care deține secretul în gestionarea inundațiilor. Autoritățile nu fac minuni și cel mai adesea nu pot opri furia apelor, dar se concentrează asupra salvării de vieți omenești.

Consilii locale create special pentru gestionarea apelor

Recent, Olanda s-a confruntat cu fenomene meteo extreme, deşi precipitaţiile nu au fost la fel de însemnate cantitativ precum în Germania şi Belgia. A avut şi ea localităţi scufundate şi totuşi nimeni nu a murit. Succesul măsurilor sale în calea dezastrului ar putea fi un exemplu şi pentru alte ţări mai ales că schimbările climatice riscă să crească frecvenţa ploilor masive ce se abat asupra comunităţilor într-un interval scurt de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am văzut mai bine valul care venea şi direcţia în care se îndrepta”, a declarat profesorul Jeroen Aerts, şeful departamentului pentru ape şi riscuri climatice de la Universitatea Vrije din Amsterdam, citat de CNN.

În Olanda, o agenţie guvernamentală se ocupă doar de gestionarea apelor şi de cei 1.500 de kilometri de sisteme de protecţie în calea intemperiilor.  Dar adevăratul  punctul forte al Olandei este reţeaua de organisme locale a căror singură sarcină constă în a se îngriji de problemele apelor, de la inundaţii până la apele reziduale, a spus Aerts.

Primul dintre aceste „consilii locale” a fost înfiinţat în oraşul Leiden în 1255 – ceea ce arată că Olanda e conştientă de această necesitate de opt secole.  „Este o caracteristică unică a noastră. În afară de guvernul naţional, provinciile şi oraşele, avem un al patrulea strat, consiliile pentru ape care sunt concentrate în totalitate pe gestionarea apei”, a subliniat Aerts.