O școală din orașul britanic Brighton le-a interzis elevilor să joace „Leapșa”, pe motiv că jocul este „prea dur” și recomandă „gesturi mai blânde”.
Copiii joacă leapșa și alte jocuri asemănătoare de secole. O versiune de leapșa este pomenită într-un poem al poetesei antice Sapho.
Însă copiii de azi nu mai sunt capabili să facă față unor astfel de jocuri, precum „Leapșa” sau „Ulii și Porumbeii”, susține Joanne Smith, directoare la școala primară „Rudyard Kipling” din Brighton.
Într-o scrisoare adresată părinților, Smith spune: „Pentru a clarifica lucrurile, «gesturi blânde» nu înseamnă «fără atingere». Evident, copiilor li se permite să se țină de mână sau să joace jocuri că bătut din palme cu prietenul dorit.”
Și directoarea adaugă: „Gesturi blânde înseamnă doar că jocurile de exterior nu trebuie să fie violente. Acest lucru va face ca terenul de joacă să fie un loc fericit, sigur și liniștit unde oricine se poate bucura de pauza de masă alergând sau făcând exerciții despre care știm că sunt atât de importante pentru ei.”
Rămâne de văzut câtă vreme va mai fi permis și bătutul din palme, dat fiind că luna trecută acesta a fost interzis la Universitatea Oxford.
Această măsură a fost luată la cererea sindicatului studenților, care a apreciat că aplauzele „pot provoca anxietate”. Ele vor fi înlocuite de „silent jazz hands”, adică audiența ridică mâinile în dreptul umerilor, dar nu le lovește una de alta.
Conducerea sindicatului studenților a afirmat că aplauzele tradiționale, uralele, bătăile din picioare sau alte manifestări zgomotoase sunt inhibante pentru persoanele care au „probleme de anxietate, sensibilitate senzorială sau folosesc aparate auditive”.