În materie de frumuseţe feminină, Brazilia este deja celebră pentru Giselle Bündchen şi Adriana Lima. Acum experimentează o nouă dimensiune a frumosului cu Lea T.
După April Ashley, ea este al doilea fotomodel transsexual care s-a impus cu succes şi fără mari dificultăţi în lumea modei internaţionale, fiind deja celebră pentru mai multe pictoriale în reviste de renume. A apărut în ediţia italiană a "Vanity Fair" şi a pozat goală pentru "Vogue" Franţa.
Născut în urmă cu 28 de ani şi trecut în registrul de evidenţă a populaţiei cu numele de Leandro Cerezo, Lea T. este unul dintre copiii jucătorului brazilian de fotbal, Toninho Cerezo. Familia a fost şocată de gestul său de a urma un tratament hormonal şi de a suferi mai multe operaţii de schimbare de sex pentru a deveni fată.
Acum, tânăra şi aminteşte că, la auzul deciziei că doreşte să îşi schimbe sexul, tatăl a spus cu deznădejde: ”Sigur este ceva în neregulă cu mine”. Însă ea a hotărât că trebuie să meargă mai departe, în ciuda comentariilor răutăcioase şi a tuturor piedicilor sociale pe care le-ar fi întâmpinat. A ales ”între a fi fericită şi a încerca să fie fericită”, mărturisea într-un interviu acordat "Vanity Fair".
Lea T. a fost remarcată de către directorul de creaţie al casei Givenchy. El a fost primul care a încurajat-o să îşi ducă visul la bun sfârşit. Acum tânăra face parte din campania de promovare a ultimei colecţii haute couture a prestigioasei case de modă, iar pictorialul l-a dedicat tuturor prietenilor transsexuali.
”Tot ce s-a scris pozitiv în presă despre acest subiect demonstrează că noi suntem capabili să facem şi alte lucruri în afară de prostituţie şi de a deveni hair-stylişti”, a comentat La Roche, un angajat al unei angenţii guvernamentale braziliene, care este, la rândul său, transsexual.
Coşmarul ”Reginei”
Primul model transsexual al lumii a fost April Ashley. Născut George Jamieson, în 1935, a început să trăiască propiul coşmar încă din copilărie când, din cauză că suferea de ”spina bifida” (afecţiune care a determinat incontinenţa urinară), a fost izolat. În plus, organele genitale îi erau subdezvoltate, astfel că, la vârsta de 15 ani nu dădea semne de maturizare sexuală.
Pentru că în adolescenţă a încercat să se sinucidă, familia l-a internat într-o clinică de psihiatrie, unde i s-a administrat tratament cu electroşocuri. În acelaşi spital a fost violat în repetate rânduri, povesteşte, mai târziu, în cartea autobiografică ”The First Lady”.
În 1950 s-a mutat la Paris, sub numele de April E. Acolo a devenit dansatoare de cabaret, cunoscută publicului drept ”Drag Queen”, ”drag” fiind denumirea generică atribuită travestiţilor.
Zece ani mai târziu, a fost supus unei operaţii de schimbare de sex, care a durat şapte ore şi care, deşi a fost urmată de dureri fizice foarte mari, s-a dovedit a fi un succes.
Preţul plătit
A renunţat definitiv la numele George Jamieson, a devenit oficial April Ashley şi a revenit în Marea Britanie, unde s-a căsătorit cu Arthur Corbett, devenit, mai târziu, Baron de Rowallan. După ce a aflat originile masculine ale soţiei sale, Arthur Corbett a anulat imediat căsătoria.
Între timp, Ashley devenise celebră drept primul fotomodel transsexual al lumii. Ca şi Lea T. ea a pozat pentru ”Vogue”, dar a obţinut şi un rol secundat într-un film unde a jucat alături de Bing Crosby şi Bob Hope. Însă, atunci când publicaţia ”Sunday People” a făcut publică informaţia că Ashley este transsexual, producătorii filmului au decis să-i retragă acesteia creditul. Destrămarea căsătoriei şi eşecul cinematografic au făcut-o să se retragă din viaţa publică. În anii ’80 s-a căsătorit cu Jeffery West, alături de care este şi acum.