Le Point: Turcia și Grecia sunt gata să înceapă discuțiile pentru detensionarea conflictului

În timpul unei convorbiri telefonice între Erdogan și Macron, Franța a cerut Turciei să se angajeze "fără ambiguitate" în acest proces. Iată ce scrie Le Point despre ultimele evoluții înregistrate în acest conflict!

Către sfârșitul tensiunilor dintre Turcia și Grecia? Cele două țări sunt gata să înceapă "discuții exploratorii" cu privire la diferențele lor în estul Mediteranei, a anunțat președinția turcă marți (22 septembrie). În timpul unei videoconferințe între președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul german Angela Merkel și președintele Consiliului European, Charles Michel, participanții au afirmat că "Turcia și Grecia sunt gata să înceapă discuții exploratorii" despre Mediterana de Est, unde cele două țări concurează pentru zone potențial bogate în gaze naturale. Președintele turc a afirmat în cadrul ședinței că "impulsul vizând reducerea tensiunilor și exploatarea canalelor de dialog trebuie susținut prin măsuri reciproce", potrivit aceleiași surse.

Câteva ore mai târziu, într-o discuţie telefonică, Emmanuel Macron "a solicitat Turciei să respecte pe deplin suveranitatea statelor membre ale Uniunii Europene, precum și dreptul internațional, să se abțină de la orice nouă acțiune unilaterală care ar putea provoca tensiuni și să se angajeze fără ambiguitate în construirea unei zone de pace și cooperare în Marea Mediterană", potrivit președinției franceze. La rândul său, președinția turcă a spus că președintele Erdogan a făcut cunoscut faptul că "așteaptă bun-simț și o atitudine constructivă din partea Franței în acest proces". Parisul a sprijinit Atena în această criză.

Totodată, președintele francez "a solicitat ca un dialog similar în același spirit să fie acceptat de Turcia cu Republica Cipru", potrivit Palatului Elysée. Președintele francez "a solicitat, de asemenea, Turciei să respecte pe deplin embargoul asupra armelor în Libia în cadrul definit de Organizația Națiunilor Unite, precum și interesele de securitate ale aliaților săi din Siria". "Cei doi șefi de stat au decis să-și continue dialogul regulat pe aceste subiecte atât la nivelul lor, cât și la nivel ministerial", potrivit comunicatului de presă al Palatului Elysée.

Președintele turc a spus deja că este gata, vineri, 18 septembrie, să se întâlnească cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, dacă va vedea semne de "bună intenție" din partea sa în criza dintre țările lor din estul Mediteranei. În timpul unui discurs adresat Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ținut prin videoconferință marți, 22 septembrie, el a cerut, de asemenea, un "dialog sincer" pentru rezolvarea conflictului dintre țara sa și Grecia și Uniunea Europeană în Mediterana, în timp ce respinge orice "hărțuire" care vizează Turcia. "Prioritatea noastră este să rezolvăm conflictele printr-un dialog sincer, fondat pe dreptul internațional și pe o bază echitabilă", a declarat șeful statului turc. "Totuşi, vreau să precizez că nu vom tolera niciodată vreun dictat, hărțuire sau atac", a adăugat el. La rândul său, Grecia a anunțat că va relua oficial dialogul cu Turcia pentru prima dată din 2016. 

Turcia și Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcămintele de hidrocarburi petroliere din estul Mediteranei, într-o zonă pe care Atena o consideră sub suveranitatea sa. Pe 10 august, Turcia a trimis o navă de prospecţiuni seismice însoțită de nave de război în apele dintre Grecia și Cipru. Tensiunea se agravase la sfârșitul lunii august, când cele două țări au efectuat manevre militare rivale.

Pentru a-și susține cererile asupra sectoarelor disputate din Mediterana, Turcia și Grecia au semnat contracte controversate de delimitare maritimă în ultimele luni, respectiv cu guvernul libian din Tripoli și cu Egiptul. Într-o întâlnire cu jurnaliştii, marți, ambasadorul Statelor Unite la Ankara a spus că "nicio cartă sau declarație unilaterală care afectează drepturile unui terț nu este valabilă în contextul soluționării unui litigiu maritim".

https://www.lepoint.fr/monde/mediterranee-la-turquie-et-la-grece-pretes-a-entamer-des-pourparlers-22-09-2020-2393085_24.php Traducerea: Rador