La agenția Interfax, viceministrul rus de Externe a estimat că țara sa ar trebui să aibă doar un "dialog selectiv" cu Washingtonul.
Administrația lui Joe Biden nici măcar nu a preluat în totalitate puterea la Casa Albă, că Rusia deja o denunță. Într-un interviu publicat miercuri, 23 decembrie, de agenția de știri rusă Interfax, viceministrul de Externe Serghei Riabkov, unul dintre principalii interlocutori ai Washingtonului, a declarat că țara sa nu așteaptă "nimic bun" de la această viitoare administrație americană, pentru că politica externă a președintelui democrat ar urma să fie ghidată de o anumită "rusofobie".
"Nu ne așteptăm la nimic bun, este clar. Ar fi ciudat să ne așteptăm la bine de la oameni care, mulți dintre ei, și-au construit cariera mizand pe rusofobie, împroşcând cu venin la adresa țării mele", a declarat el pentru agenția de știri rusă Interfax, după noi tensiuni între cele două țări în jurul unui gigantic atac cibernetic din Statele Unite atribuit Moscovei. Serghei Riabkov este responsabil de relațiile cu America și de neproliferarea armamentelor, în special a celor nucleare și, ca atare, rămâne unul dintre principalii interlocutori ai Departamentului de Stat al SUA.
În opinia sa, Moscova ar trebui să aibă doar un "dialog selectiv" cu Statele Unite, vizând doar "subiectele care ne interesează". În caz contrar, avem nevoie de o politică de "izolare totală a Statelor Unite, în toate direcțiile, deoarece politica americană față de Rusia este profund ostilă". Oficialul rus a apreciat că mingea se află în terenul american pentru o relansare a relațiilor bilaterale și că Rusia nu are intenția "de a iniția contacte cu echipa de tranziție a lui Biden".
Aceste afirmaţii vin la câteva ore după ce președintele ales american a promis că va răspunde giganticului atac cibernetic atribuit Rusiei care i-a vizat țara, criticându-l pe Donald Trump, acuzat de inacțiune. Pentru Serghei Riabkov, administrația americană în exerciţiu lasă "o moștenire grea", după ce a adoptat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, în special din cauza pirateriei și a interferenței în alegerile prezidențiale din 2016. "Totul merge din rău în mai rău. A fost o caracteristică a ultimilor patru ani și nu avem senzația că această tendință se va schimba", a spus el.
Traducerea: Rodezia Costea
Rador