În încercarea de a stopa pandemia de coronavirus, guvernele europene își înăspresc restricțiile.
Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că restaurantele și barurile închid acum de la 18:00 (17:00 GMT), precum și toate teatrele, cinematografele și sălile de sport, timp de o lună. O recunoaștere a eșecului, potrivit detractorilor săi, în timp ce oamenii de știință se întreabă dacă acest lucru va fi suficient pentru a stopa răspândirea virusului.
Coronavirusul continuă să se răspândească în toată Europa, iar Spania a impus o nouă stare de urgență, precum și interdicții de noapte. Catalonia (nord-est) are în vedere chiar închiderea populației în case la sfârșit de săptămână, iar regiunea vecină Aragon a decis să-și închidă teritoriul. Iar Franța a stabilit un nou record cotidian trist, cu peste 52.000 de cazuri suplimentare de Covid-19. Perspectiva unei noi închideri prinde contur în fața unui al doilea val „brutal” care ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”, se alarmează Jean-François Delfraissy, președintele consiliului științific care îndrumă guvernul.
În Germania, Târgul de Crăciun de renume mondial din Nürnberg, care atrage aproximativ 2 milioane de vizitatori, a fost anulat anul acesta.
La rândul său, guvernul sloven a anunțat înăsprirea de marți a limitării parțiale în vigoare și consolidarea controalelor la frontieră.
În Norvegia, noi restricții vor intra în vigoare la Oslo, unde purtarea obligatorie a unei măști de protecție este extinsă în special. Barurile din capitală, deja obligate să nu mai servească la miezul nopții, nu vor mai putea accepta noi clienți după ora 22:00.
Și, în Belgia, unde numărul de contaminări s-a triplat în cinci săptămâni, ajungând la 321.031 de cazuri, vacanțele școlare pentru Ziua Tuturor Sfinților au fost prelungite și școlile forțate să se adapteze la progresia puternică a virusului pentru a nu risca să agraveze o situaţie deja „dramatică” în structurile de îngrijire medicală.
Pandemia a ucis cel puțin 1,15 milioane de oameni în întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie și aproape 43,1 milioane de cazuri au fost diagnosticate, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP. Totuşi, unii văd sfârșitul tunelului: se așteaptă ca Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, să iasă din izolare săptămâna aceasta după aproximativ patru luni de restricții foarte costisitoare.
În contrast, Statele Unite s-au confruntat cu un număr record de noi cazuri de Covid-19 în weekend, candidatul democrat la președinție, Joe Biden, acuzând guvernul președintelui Donald Trump că flutură „steagul alb al înfrângerii” după ce a recunoscut că „nu va reuşi să controleze pandemia”.
Restricțiile apasă și asupra vieții politice: în Germania, partidul conservator al Angelei Merkel a anunțat amânarea congresului său la începutul lunii decembrie pentru alegerea unui nou președinte și potențial candidat la Cancelarie în 2021, neputându-şi reuni delegații din cauza unei agravări a pandemiei.
La rândul său, Uniunea Europeană a decis să reducă ședințele fizice ale oficialilor și experților, în favoarea videoconferințelor, din cauza creșterii numărului de contaminări la Bruxelles. Noile măsuri restrictive sunt adesea nepopulare, ca în Italia, unde au dat o lovitură severă sectoarelor deja afectate după închiderea națională strictă din primăvara aceasta.
Dar aceste măsuri „ne vor permite să fim mai liniștiți până la Crăciun”, a explicat prim-ministrul italian, avertizând totuși că nu va fi vorba despre sărbători festive la sfârșitul anului. „Opriţi-vă! Am emis un decret pentru a vă salva!”, îi spunea, luni, Giuseppe Conte unui Moș Crăciun care se pregătea să se sinucidă, într-o caricatură publicată pe prima pagină a unuia dintre principalele cotidiene din țara sa, „Corriere della Sera”.
„Cu aceste noi restricții, vom închide. Unitatea noastră nu se află într-un centru al orașului, suntem în provincie, clienții noștri vin seara sau în weekend”, a declarat pentru AFP Giuseppe Tonon, 70 de ani, proprietarul unui restaurant din Oderzo, un mic sat din nord-est, a cărui fotografie a făcut turul rețelelor de socializare.
Potrivit sindicatului FIPE-Confcommercio, noile măsuri italiene vor costa industria restaurantelor cu aproximativ 2,7 miliarde de euro mai mult. Noile măsuri decise de guvernul italian au fost aspru criticate. „Sunt opt luni de când guvernul navighează la vedere cu premierul care semnează un decret la fiecare patru zile pentru a apărea la televizor”, a acuzat Giorgia Meloni, liderul partidului Fratelli d Italia (FDI, extremă dreapta). Pentru Matteo Salvini, șeful Ligii (extremă dreapta), principalul partid italian, „noile restricții sunt o nebunie, o închidere nedenumită ca atare”.
În Țara Galilor, restricțiile au provocat și furie și confuzie. Niciun drept de a cumpăra cărți sau haine pentru copii, chiar și în magazinele deschise: închişi de vinerea și limitaţi la achiziționarea de produse „esențiale”, mai mult de 65.000 de galezi au semnat luni o petiție prin care cereau abandonarea acestor reguli considerate „disproporționate”.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR