De un an de zile, armata franceză a furnizat, printre altele, optsprezece tunuri Caesar, "câteva zeci" de rachete antitanc Milan și aproximativ cincisprezece tunuri remorcate TRF1. Însă Franța nu a anunțat livrări de tancuri Leclerc în acest stadiu.
Totul a început destul de silenţios. La începutul conflictului, Franța, care condamnă agresiunea rusă, a rămas totuși discretă în privința livrărilor sale de arme către ucraineni, mai ales pentru a păstra un canal de comunicare cu șeful Kremlinului, Vladimir Putin. Un an mai târziu, anunţurile de înarmare a Ucrainei, reclamate cu voce tare de puterea ucraineană, fac obiectul unei comunicări asumate, chiar dacă Franţa avansează pe o linie ascendentă.
Președintele francez, care a aspirat o vreme să joace un rol de mediator, a recunoscut, în aprilie 2022, într-un interviu acordat cotidianului "Ouest-France", că Franța a livrat Kievului rachete antitanc Milan și douăsprezece tunuri Caesar (acronim pentru "camion echipat cu un sistem de artilerie"). Era vorba de a răspunde apelurilor la asistența militară lansate necontenit de președintele ucrainean, Volodimi Zelenski, nerăbdător să primească arme grele pentru a amplifica rezistența țării sale în faţa invadatorului rus, scrie lemonde.fr.
De atunci, Parisul a distilat anunțurile: la sfârșitul miniturului european al lui Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a declarat, pe 10 februarie, că avioanele de vânătoare revendicate de Ucraina nu ar putea "sub nicio formă" să fie "livrate în săptămânile următoare", asigurând că este în favoarea armelor "mai utile" și "mai rapide".
Războiul din Ucraina
La începutul lunii martie 2022, președintele Republicii și guvernul susțineau că s-au limitat la "echipamente defensive și sprijin pentru combustibil". Totuși, potrivit informațiilor apărute în "Le Monde", Parisul a furnizat Kievului, pe lângă echipament de protecție, rachete antitanc Milano încă de la începutul războiului. În ultima zi a campaniei prezidențiale, 22 aprilie, într-un interviu acordat cotidianului "Ouest-France", Emmanuel Macron a anunțat în cele din urmă că Franța a livrat douăsprezece arme Caesar.
În noiembrie 2022, una dintre armele furnizate Ucrainei a fost avariată de armament rusesc. În cele din urmă, 18 tunuri Caesar au fost luate din stocurile armatei franceze, care deţinea 76. Producătorul francez de arme Nexter le produce în prezent pentru a completa stocul, prima livrare fiind așteptată până la sfârșitul anului. În plus, armata, care se consolidează în domeniul artileriei cu rază lungă de acțiune, va avea 109 tunuri Caesar în 2025.
Caesar este un tun de 155 mm montat pe camion, capabil să tragă șase cartușe pe minut cu o rază de acțiune de 40 de kilometri. Mobilitatea sa mare (peste 80 de kilometri pe oră la drum) este un atu tactic incontestabil. După ce a tras, mașina poate porni imediat din nou și astfel poate evita un şir de replici.
Pe lângă tunuri, Franța furnizează Ucrainei obuze Bonus
Alte echipamente trimise în Ucraina sunt 15 tunuri remorcate TRF1 de 155 mm. Acest tun este predecesorul lui Caesar care, spre deosebire de cel din urmă, nu este instalat pe un camion. Aceste obuziere, care nu mai sunt folosite în armata franceză, au fost produse tot de Nexter. Raza lor de acțiune este de 24 de kilometri cu proiectile convenționale și de 30 de kilometri cu proiectile active reactive. Capabil să tragă șase cartușe pe minut, poate merge cu 8 kilometri pe oră.
Pe lângă tunuri, Franța furnizează Ucrainei obuze Bonus, proiectile "inteligente" de 155 mm destinate distrugerii vehiculelor blindate fabricate de francezul Nexter și suedezul BAE Systems Bofors. Ele pot fi trase fără discernământ de către tunurile Caesar franceze sau M777 americane.
În cele din urmă, Sébastien Lecornu, ministrul Forțelor Armate, a anunțat în noiembrie, într-un interviu pentru "Journal du Dimanche", livrarea a două LRU (M270 MLRS, lansatoare de rachete multiple), utilaje care echipează regimentul 1 de artilerie din Bourogne (Teritoriul Belfort).
Franța nu a promis livrări de tancuri Leclerc
Pe 4 ianuarie, în speranța că alte țări vor aproviziona Kievul cu tancuri, Emmanuel Macron a anunțat livrarea de AMX-10 RC. Aceste vehicule blindate de recunoaștere montate pe roți, echipate cu un tun de 105 mm și capabile să tragă la 2.000 de metri, sunt utile pentru misiunile de recunoaștere, dar și pentru misiunile de sprijin. Livrarea trebuie să fie însoțită de cea a vehiculelor blindate Bastion. Dar spre deosebire de Germania, Statele Unite sau Marea Britanie, care anunță furnizarea de tancuri de luptă, Franța nu a promis livrări de tancuri Leclerc, tancul de luptă al armatei franceze.
"Câteva zeci" de rachete antitanc Milan au fost livrate luptătorilor ucraineni chiar la începutul conflictului, potrivit unei surse diplomatice. Milan este o armă foarte precisă și puternică, potrivită pentru lupta împotriva tancurilor, vehiculelor blindate și clădirilor. Este o rachetă ușoară sol-sol foarte populară în rândul trupelor de infanterie, care poate fi trasă zi sau noapte datorită unui sistem cu infraroșu.
Franța și Italia vor livra în primăvară un sistem de apărare sol-aer SAMP/T-Mamba de rază medie. Acest sistem, cu radarul și lansatoarele înarmate cu opt rachete Aster cu o rază de acțiune de aproximativ 100 de kilometri, poate contracara o gamă largă de amenințări aeropurtate: rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, avioane de luptă, elicoptere, drone și chiar salve de rachete de croazieră cu tiruri multiple. Sébastien Lecornu a anunțat, în noiembrie, şi livrarea a două baterii de rachete Crotales NG.
Emmanuel Macron a fost acuzat în mod regulat că nu a făcut suficient
De asemenea, Franța a promis un radar Ground Master 200 (GM200) produs de francezul Thales. Acest radar cu rază medie de acțiune poate detecta o aeronavă inamică la 250 de kilometri și poate lupta cu ea la 100 de kilometri, fie că zboară la viteză mică și la altitudine scăzută precum dronele, fie la altitudine mare ca avioanele de luptă.
În plus, potrivit unei liste furnizate în octombrie cotidianului "Le Monde" de către Palatul Elysée, armata franceză le-a pus la dispoziție forțelor ucrainene în jur de șaizeci de vehicule blindate, vehicule de transport, dar și echipament individual (căști, veste anti-glonţ, binocluri cu vedere pe timp de noapte, rații de luptă, îmbrăcăminte de protecție într-un mediu cu risc nuclear, bacteriologic și chimic, echipament medical), muniție "de toate calibrele" sau chiar combustibil.
De la începutul războiului, Emmanuel Macron a fost acuzat în mod regulat că nu a făcut suficient. Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, o organizație germană care listează promisiuni de sprijin militar pentru Ucraina, în perioada 24 ianuarie - 20 noiembrie 2022, Franța se află pe poziția a zecea, cu 472 de milioane de euro în ajutor militar, cu mult în urma Statelor Unite - cel mai mare contributor (22,8 miliarde euro) -, Marii Britanii (4,1 miliarde euro), Germaniei (2,34 miliarde euro) sau Poloniei (1,8 miliarde euro).
Contactat în octombrie de BBC, care pune sub semnul întrebării slăbiciunea efortului de război francez, Ministerul Forțelor Armate s-a apărat, afirmând că ajutorul militar se măsoară prin calitatea echipamentului oferit și nu prin cantitate. Unele țări, explică autoritățile franceze, livrează cantități mari de echipamente învechite. Mai mult, nu este sigur că Franța poate oferi mult mai mult ucrainenilor fără a risca să devină vulnerabilă.
În cadrul armatei franceze, unii se întreabă și despre ajutorul acordat Kievului. "Dacă [materiale] sunt trimise în Ucraina, este o capacitate militară care este amputată (…), echilibrul corect ar fi să nu renunțăm la prea mult din echipamentul nostru", a avertizat, de exemplu, generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al Armatei, în timpul unei audieri la Adunarea Naţională, pe 20 iulie. (Rador)