Potrivit "New York Times", preşedintele american ar fi fost descurajat să lovească un sit nuclear iranian. Întrebarea a fost pusă după ce a luat cunoştinţă de un raport potrivit căruia Teheranul ar continua să acumuleze uraniu.
Cu două luni înaintea încheierii mandatului său, Donald Trump i-ar fi chestionat pe înalţii oficiali americani în legătură cu posibilitatea "de a acţiona" contra unui sit nuclear iranian, afirmă luni, 16 noiembrie, "New York Times".
Cu ocazia unei întruniri, joi, în Biroul Oval, potrivit cotidianului, preşedintele care îşi încheie mandatul şi-ar fi întrebat mai mulţi colaboratori, printre care vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, şi şeful statului major, Mark Milley, "dacă există opţiuni pentru a acţiona împotriva" acestui sit în săptămânile următoare". Aceşti înalţi oficiali "l-au descurajat pe preşedinte să meargă înainte cu o lovitură militară", având în vedere riscul ca aceasta să degenereze repede într-un conflict mai amplu, scrie cotidianul.
"New York Times" scrie că Donald Trump a pus întrebarea după ce un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar fi arătat că stocul de uraniu slab îmbogăţit acumulat de Teheran este de acum de 12 ori mai mare decât limita prevăzută de acordul internaţional de la Viena privind programul nuclear iranian (2015), text pe care preşedintele american l-a denunţat unilateral în 2018.
"Ar putea exista tentative" de a ataca "Iranul, "dar personal, nu prevăd aşa ceva", a declarat marţi purtătorul de cuvânt iranian, Ali Rabii, presat să reacţioneze la articolul din "New York Times". "Nu cred posibil ca ei să poată dori să crească insecuritatea în lume şi în regiune", a adăugat dl Rabii, precizând că exprimă o "opinie" personală şi nu se exprimă "ca purtător de cuvânt al guvernului". "Dar în orice caz, răspunsul nostru scurt a fost întotdeauna acesta: că la orice acţiune contra poporului iranian, se va da un răspuns devastator", a adăugat dl Rabii, reluând o formulă obişnuită a autorităţilor civile şi militare iraniene.
Iranul este oaia neagră a lui Donald Trump, care, în 2018, a trântit uşa acordului internaţional semnat în urmă cu trei ani cu Iranul pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, considerându-l insuficient. De asemenea, el a restabilit, apoi a înăsprit sancţiunile contra Teheranului.
Europenii încearcă să salveze acest acord, cel puţin până la instalarea în funcţie a lui Joe Biden, câştigătorul alegerilor prezidenţiale americane din 3 noiembrie, căruia Donald Trump tot nu i-a recunoscut victoria şi care ar trebui să revină la diplomaţie.
Or, administraţia Trump a promis să întărească şi mai mult măsurile punitive - o strategie văzută de unii observatori ca voinţa de a ridica un asemenea zid "al sancţiunilor" încât i-ar fi greu lui Joe Biden să revină asupra lor.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu