„Au existat și vor exista și alte fapte precum aceste atacuri absolut josnice”, a avertizat la RTL, vineri dimineață, ministrul de Interne Gerald Darmanin, care vede ideologia islamistă ca pe o „formă de fascism din secolul XXI”.
„Suntem în război” - o formulare care revine, din păcate, prea des în 2020. După Emmanuel Macron care a declarat „război” noului coronavirus (Covid-19) în martie, Gerald Darmanin a reamintit vineri, 30 octombrie, că un alt front este deschis împotriva terorismului islamist.
„Suntem în război împotriva unui dușman care este un inamic extern și intern. Nu suntem în război împotriva unei religii, ci împotriva unei ideologii, ideologia islamistă”, a declarat ministrul de Interne, vineri dimineață, pe RTL, a doua zi după noul atac comis joi dimineață în biserica Notre-Dame din Nisa.
Pentru Gerald Darmanin, această ideologie reprezintă o „formă de fascism din secolul XXI”. „Vrea să-și impună codurile culturale, modul de viață, modul de gestionare a emoțiilor prin teroare”, a vrut el să reamintească.
În faţa îngrijorării și furiei francezilor, Gerald Darmanin a avertizat că acest „război” va fi, fără îndoială, lung.
„Când suntem în război, trebuie să înțelegem, din păcate, că au existat și vor exista și alte fapte precum aceste atacuri absolut josnice”, a explicat ministrul.
De asemenea, Gerald Darmanin a subliniat că amenințarea a crescut în ultimele zile, după „apeluri extrem de puternice la ură din partea anumitor lideri străini”. Ministrul s-a referit la declarațiile lui Recep Tayyip Erdoğan împotriva lui Emmanuel Macron.
Săptămâna trecută, președintele turc îi ceruse omologului francez să meargă „să-şi controleze sănătatea mintală”, în timp ce șeful statului ceruse „să nu se renunțe la caricaturi” după asasinarea profesorului Samuel Paty.
„Cu siguranţă, ceea ce deranjează este libertatea pe care Franța o oferă tuturor celor care vor să fie protejați de țara noastră”, a indicat Gerald Darmanin. „Trebuie să fim mândri că îi primim pe pământul nostru pe toți cei care sunt combătuţi de acești islamiști, că putem primi creștini, musulmani persecutați uneori de regimuri dictatoriale, de ideologia islamistă adesea”, a continuat el.
Totuşi, ministrul a respins ideea unei modificări a Constituției pentru a duce acest „război”, așa cum reclamă unele figuri ale opoziției, inclusiv primarul din Nisa, Christian Estrosi. „Măreția Franței va fi să bată această ideologie cu statul de drept. Schimbarea constituției noastre înseamnă să le dăm dreptate teroriștilor”, a replicat chiriașul din Place Beauvau.
El nu dorește nici închiderea frontierelor. „Dintre ultimii 30 de teroriști care au asasinat pe pământul nostru, 22 sunt francezi, iar profilul teroriștilor islamiști este foarte divers”, a amintit el. Înainte de a denunța propunerile oponenților săi: cei care „erau la putere (și nu aveau) nicio responsabilitate în faţa islamismului, ne spun astăzi prin închiderea frontierelor, prin alungarea tuturor străinilor, că au rezolvat problema terorismului. Ei îi mint pe francezi”, a asigurat Gerald Darmanin.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR