LE FIGARO: Mutația Covid-19: Europenii vor să evite un haos în Regatul Unit

LE FIGARO: Mutația Covid-19: Europenii vor să evite un haos în Regatul Unit

UE a reacționat în ordine dispersată la anunțul mutației virusului pe teritoriul britanic. Luni, aproximativ 20 de state membre și-au închis frontierele.

Regatul Unit este rupt de lume și de piața unică, cu zece zile înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, în timp ce echipele de negociatori continuă să încerce să găsească un acord privind viitoarele relații dintre aliatul britanic și UE. Nici în visele lor cele mai nebuneşti europenii nu și-ar fi putut imagina un scenariu mai catastrofal.

Totuşi, cu câteva zile înainte de Crăciun, se văd obligați să gestioneze o situație atât îngrijorătoare, cât şi ireală, o consecință a mutației Covid-19 care face virusul mult mai contagios și poate mai periculos, chiar dacă nu există încă o certitudine despre asta. Londra a dat alarma, fără a fi cu adevărat atentă la consecințele unui discurs alarmist. Și, așa cum se întâmplă adesea într-o astfel de situație, cei douăzeci și șapte au reacționat urgent și... în ordine dispersată. "La fel ca multe alte țări, am luat măsuri imediate în acest weekend pentru a preveni introducerea necontrolată a acestui virus mutant", a admis ministrul german de Externe Heiko Maas.

În această etapă, aproximativ 20 de state membre și-au închis frontierele către Regatul Unit. Fără cel mai mic motiv ulterior, subliniază câțiva diplomați europeni. "Ideea nu este desigur aceea de a pedepsi Londra din cauza Brexitului, ci să te protejezi", insistă unul dintre ei. Durata și domeniul de aplicare al măsurilor de urgență variază foarte mult de la o țară la alta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Franța, Danemarca, Suedia sau Irlanda au ales în această etapă să o facă doar 48 de ore, Germania și Olanda au emis instrucțiuni valabile timp de zece zile, adică până la 31 decembrie. Dacă Berlinul și Haga închid accesul în țara lor doar călătorilor, Parisul - care trebuie să se ocupe de tunelul din Canalul Mânecii - a decretat închiderea Franței pentru călători, dar și pentru mărfurile "însoțite" - adică transportului rutier.

Situația - deja catastrofală de ambele părți ale tunelului - riscă să devină imposibil de gestionat, chiar dacă Boris Johnson s-a străduit luni să îi liniştească pe britanici. Temându-se de un "no deal" și de introducerea tarifelor OMC de la 1 ianuarie, extrem de piperate pentru produsele proaspete, inclusiv, companiile britanice fac stocuri foarte mari de câteva săptămâni. De la asfixie la paralizie e doar un pas. Iar Marea Britanie trebuie să beneficieze de piața internă până la sfârșitul anului. "Este posibil să se impună restricții de trafic atunci când situația este extraordinară", opinează, totuşi, un oficial european. În orice caz, Comisia a precizat deja că este esențial să nu se împiedice circulația vehiculelor grele. "Trebuie să continuăm să aprovizionăm Marea Britanie şi aceasta trebuie să aprovizioneze în continuare Uniunea", subliniază un diplomat.

Pentru a evita haosul, urgența pentru Cei 27 este să se coordoneze cu privire la redeschiderea granițelor. Acesta a fost subiectul reuniunii de criză convocată luni la Bruxelles de președinția germană a Uniunii Europene. După experți, ambasadorii UE vor lucra la rândul lor pe acest subiect. În prealabil, Comisia trebuia să le trimită recomandări cu privire la măsurile care trebuie luate în domeniul... transportului rutier.

Doar coordonarea îi va permite blocului comunitar să gestioneze mai bine consecințele apariției acestei noi tulpini. "O altă problemă importantă pentru statele membre este cea a repatrierii cetățenilor și a rezidenților legali care doresc să părăsească Marea Britanie", a mai spus o sursă europeană. În mod evident, se va pune problema testelor și carantinei.

Această variantă a Covid-19 ar putea deveni rapid un puzzle şi în cadrul Uniunii. Pentru că s-a răspândit deja în unele state membre. Cazuri, până acum foarte izolate, au fost identificate în Italia, Belgia și Danemarca. Suedia a anunțat luni că își închide granițele cu Danemarca. Stockholm se teme că danezii vor veni să-și facă cumpărăturile de Crăciun în Suedia, unde sunt deschise magazinele. Ar putea noua variantă Covid-19 să conducă la închiderea frontierelor în lanț? Acesta este scenariul întunecat pe care Comisia dorește să îl evite. (Rador)

https://www.lefigaro.fr/international/mutation-du-covid-19-les-europeens-veulent-eviter-un-chaos-au-royaume-uni-20201221

Traducerea: Rodezia Costea