Lawrence Ferlinghetti, poet şi editor marcant al Generaţiei Beat, a murit la vârsta de 101 ani, scriu mass media din Statele Unite.
Lawrence Ferlinghetti, un important poet, librar şi editor american, reprezentant de marcă al Beat Generation, una dintre cele mai inovatoare mişcări literare şi culturale din secolul al XX-lea, a murit luni la vârsta de 101 ani în locuinţa lui din San Francisco.
„A continuat să scrie şi să publice noi volume până când a împlinit 100 de ani, iar opera lui îi asigură un loc de seamă în literatura americană”, au anunţat marţi într-un comunicat reprezentanţii legendarei edituri City Lights Booksellers and Publishers, pe care Lawrence Ferlinghetti a înfiinţat-o la San Francisco în anul 1953.
Născut la New York în 1919, Lawrence Ferlinghetti a jucat un rol central în apariţia şi succesul Beat Generation, o mişcare contra-culturală americană din anii 1950, după lansarea propriei librării şi editarea textelor unor autori precum Jack Kerouac, Gregory Corso, William S. Burroughs şi Allen Ginsberg.
Şi-a petrecut o parte a copilăriei în Franţa, locuind în casa uneia dintre mătuşile sale. S-a întors în Statele Unite şi a revenit apoi în Franţa, unde a obţinut o bursă şi un doctorat la Sorbona după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În 1941, s-a angajat în Marina americană, a participat la Debarcarea din Normandia din 1944 şi a vizitat ruinele oraşului Nagasaki, în 1945, după explozia bombei atomice.
Lawrence Ferlinghetti, un celebru poet al Beat Generation, a murit. A fost arestat
A fost arestat în 1957 şi judecat pentru obscenitate în cadrul unui proces istoric - înainte de a fi în cele din urmă achitat -, după ce a editat una dintre cele mai importante cărţi ale Generaţiei Beat, ”Howl”, un poem scris de Allen Ginsberg.
Lawrence Ferlinghetti a scris şi el un volum de poezie, ”A Coney Island of the Mind”, publicat în 1958 şi vândut în peste 1 milion de exemplare.
În 1972, a publicat primul volum de nuvele scrise de Charles Bukowski.
Lawrence Ferlinghetti, care era în acelaşi timp un anarhist al moralei tradiţionale şi un socialist, prieten al budiştilor şi un talent în pictură, a fost totodată un mare călător. De-a lungul vieţii sale, a călătorit din Australia în Vietnam, din Paris în Nicaragua, din Siberia în Statele Unite.
A povestit în volumul său ”Writing across the landscape” momentele în care i-a cunoscut pe Fidel Castro şi Pablo Neruda, când a vizitat Spania franchistă, când s-a întâlnit cu disidenţi sovietici, dar şi întâlnirile sale cu diverşi poeţi şi scriitori talentaţi, dar anonimi.
În comunicatul de marţi, librăria pe care a înfiinţat-o a ţinut să salute „cunoştinţele şi iubirea lui faţă de literatură, curajul său în apărarea dreptului la libera exprimare şi rolul lui vital de ambasador al culturii americane”.
Lawrence Ferlinghetti a murit din cauza unei pneumopatii interstiţiale, potrivit copiilor lui, citaţi de presa americană.