Lavrov amenință cu o invazie militară în Ucraina

Rusia va răspunde, dacă interesele sale în Ucraina sunt atacate, avertizează ministrul rus de Externe, făcând o paralelă cu războiul din 2008, din Georgia.

Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite, într- un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, că ar conduce „spectacolul” din Ucraina.

Lavrov susține că nu este o coincidență faptul că a fost reluată ofensiva din estul Ucrainei imediat după vizita vicepreședintelui american Joe Biden la Kiev.

„Dacă vom fi atacați, cu siguranță vom răspunde. Dacă interesele noastre legitime, interesele rușilor, vor fi atacate direct, așa cum s-a întâmplat în Oseția de Sud, de pildă, nu văd alt mod de a răspunde decât în deplină concordanță cu legislația internațională”, a spus Lavrov. Rușii au purtat un război de scurtă durată cu Georgia, în 2008, după ce Georgia a trimis trupe în regiunea separatistă Oseția de Sud, pentru a recâștiga controlul din mâinile rebelilor susținuți de ruși. În ultimele săptămâni, trupe ruse au fost masate la granița Ucrainei.

Trupe la graniță și exerciții militare

În același timp, Rusia a anunțat că va desfășura timp de șapte zile un exercițiu militar, cu 10 nave și 400 de membri ai forțelor navale, în Marea Caspică - mărginită de Iran, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan și Azerbaidjan - o zonă traversată de conducte de petrol și gaze.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a cerut, din nou, Ucrainei să retragă militarii dislocați în estul țării.

Președintele ucrainean interimar, Olexander Turcinov,a ordonat, marți seara, reluarea operațiunilor antiteroriste împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, după ce după ce doi bărbați, între care un politician local, Vladimir Ribak, au fost găsiți morți lângă orașul Soviansk.

Kievul și Occidentul susțin că Moscova îi sprijină pe bărbații înarmați din estul țării, acuzație negată vehement de Rusia. Militanții pro-ruși au ocupat clădirile administrative din 11 orașe în regiunile Donețk și Luhansk. Au instalat propriii oficiali, așa cum s-a întâmplat și în Crimeea.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a discutat la telefon cu Serghei Lavorv și a avertizat că ar putea fi impuse noi sancțiuni Rusiei, dacă Moscova nu reduce tensiunile din Ucraina. El s-a arătat profund îngrijorat din cauza lipsei unor pași pozitivi din partea Rusiei.

Băsescu: Rusia nu vrea război cu NATO

  • Sunt dezamăgit de acțiunile Rusiei în regiune. Rusia este un element de destabilizare a regiunii, iar toate conflictele regionale sunt ca o salbă de insecuritate în jurul Mării Negre. Ele pot fi rezolvate de la Moscova sau pot exploda, în funcție de nevoile Rusiei;
  • Scrisorile lui Putin și Gazprom către țările UE redau pasaje din contractul cu Ucraina. Kievul are o datorie de 2 mld euro către Gazprom. Nimănui nu-i poți cere să livreze gaze fără să plătești. Nu e corect că Moscova a mărit cu 80% prețul gazului, când știa că țara e într-o criză teribilă, dar scrisoarea lui Putin e corectă;
  • Dacă aș fi șef de stat, aș cere trupelor ucrainene să acționeze cu minimum de violență și maximum de eficiență, dar violența nu poate fi evitată;
  • Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă acces la Dunare. Nu putem prevedea că Rusia va ataca România, ar fi o nebunie să credem asta. Federația Rusă nu-și dorește război cu NATO.