Lăutarii din București fac un conservator pentru fiii lor în bodega coanei Sița din Dudești
- Catalin Pena
- 15 noiembrie 2020, 17:57
Firme de un comic sugestiv răsar: la „Gogoaşa înfuriată” , bodega „La doi minori” ...
Lângă farmacia din colt e o mică cafenea — locul de reuniune al lăutarilor de pe Dudeşti.
Am intrat înăuntru. Ochii negri plini de pătrundere m’au privit nu fără oarecare curiozitate. La mijloc o masă mare de biliard.
Tachiştii şi-au oprit o clipă jocul. Le-am cerut lămuriri despre şcoală. Cineva schiţează un gest spre o încăpere de deasupra tavanului. O femeie grasă cu basma galbenă şi gâtul împodobit cu salbă mă conduce acolo. E cucoana Siţa, stăpâna localului.
Cum eşim în tindă ne isbeşte zdrăngănitul arcuşurilor pe coarde. S’ar crede că o mare de viori s’au luat la întrecere şi scoate în acelaş timp fiecare o notă diferită.
Vocile copilăreşti pline de sonoritate şi veselie măresc vacarmul. O linişte profundă însă îşi face loc cum păşim pragul umilei încăperi, fără altă mobilă decât tabla, scaunele şi suporturile notelor.
Profesorul încearcă să-mi releve pe cel mai bun elev.
După cum băiatul ţine arcuşul simţi pe artistul din el. Instrumentul geme, suspină, înalţă un imn liniştei şi notele se pierd pe nesimţite spre zări depărtate.
— Cum a luat fiinţă Junimea Muzicală? întreb pe dascăl.
— Un muzicant de-al nostru, Nenea Fănică Niculescu, absolvent al conservatorului, văzând halul nenorocit în care trăiesc lăutarii de pe Dudeşti, s’a gândit să le vină în ajutor atât pe tărâm cultural cât şi pentru ajutor la înmormântare, punând bazele unei societăţi.
Din cei de faţă fiecare a contribuit cu cât a putut şi chiar în aceeaş seară ne era prezentat bărbatul cucoanei Siţa cu suma de 72 lei, ce reprezenta primul fond.
Imediat am plănuit înfiinţarea unei şcoli de muzică unde toți fiii de lăutari să înveţe note, alăturând şi o secţie pentru tineret şi lăutari mai în vârstă pentru perfecţionarea diferitelor bucăţi muzicale.
Fondul Junimei Muzicale a prosperat şi dela 72 lei cum am pornit la drum — a ajuns în 1932 la suma de 49.567.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric