Scandalosul caz al fostului șef al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, a intrat în linie dreaptă. Acesta a fost trimis în judecată cu multiple capete de acuzare.
Acuzațiile principale care i se aduc fostului director al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, sunt: înşelăciune, fals în declaraţii, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi uz de fals. Dosarul în care este implicat arată că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat şi a folosit documente care atestau în mod nereal absolvirea de studii universitare de licenţă şi doctorat.
A indus în eroare ministere și instituții de învățământ superior
Potrivit unui comunicat al Parchetului, Baranga este acuzat că a indus şi menţinut în eroare Universitatea „Valahia” din Târgovişte, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv prin 18 acte adiţionale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate. Documentele au fost desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, actele adiţionale producând efecte prin avansarea în cariera profesională şi creşterea remuneraţiilor salariale, conducând la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 608.000 lei.
De asemenea, el a indus şi menţinut în eroare într-un mod similar şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, fapt ce a condus la prejudicierea acesteia cu 36.146 lei.
Potrivit procurorilor, o altă instituție indusă în eroare prin folosirea documentelor de studii falsificate este Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, cu care a încheiat două contracte individuale de muncă pentru funcţia de conferenţiar universitar în perioada octombrie 2015 - septembrie 2017, UNEFS fiind prejudiciată cu 9.856 lei reprezentând venituri de natură salarială.
Prejudicii de milioane de lei la bugetul de stat
Baranga mai este acuzat că a indus şi menţinut în eroare Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv prin 7 acte adiţionale (din 2013 până în 2019). Instituţia angajatoare a fost prejudiciată cu suma de 496.062 lei reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcţiei deţinute fără drept.
Totodată, Baranga a indus în eroare Ministerul Finanţelor, care a înaintat Guvernului documentaţia necesară numirii lui în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Ministerul a atestat îndeplinirea condiţiilor necesare numirii în funcţia de preşedinte al acestei instituţii, inclusiv a faptului că este licenţiat, deşi actele de studii îi fuseseră anulate de către instanţă.
Potrivit comunicatului transmis de Parchet, Oficiul a fost prejudiciat cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi băneşti. Conform Parchetului General, Baranga a utilizat de două ori duplicatul diplomei de doctor. În plus, ar fi completat în mod necorespunzător declaraţia de avere întocmită cu ocazia numirii în funcţia de preşedinte al Oficiului, prin omisiunea declarării a două imobile.
O altă declarație în fals a survenit la data de 6 aprilie 2017, în faţa notarului public, când Baranga a declarat că ar fi pierdut în condiţii necunoscute diploma de doctor eliberată la data de 21 decembrie 2011 de Universitatea "Valahia" din Târgovişte, în condiţiile în care aceasta fusese predată organelor de poliţie, cu ocazia cercetărilor ce se efectuau într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.
O altă infracțiune este exercitarea fără drept a activității de conducător de doctorat, pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, la Şcoala Doctorală „Ingineria şi Managementul Resurselor Vegetale şi Animale”.
A recunoscut infracțiunile
Procurorii menţionează faptul că Laurenţiu Baranga a recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, cu unele omisiuni şi nuanţări. Anchetatorii au pus sechestru pe sume de bani aflate în conturile bancare deţinute de Baranga, dar şi asupra a 6 terenuri şi un apartament. Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.
Laurenţiu Baranga a fost numit, la începutul lunii septembrie, la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând din funcţie pe 8 octombrie.
Potrivit CV-ului postat pe internet, şi-a luat diploma de Bacalaureat în 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti, apoi la 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.
El a mai trecut în CV că a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome. De asemenea, acuzatul susţine că, din 2009 până în 2020, a fost consilier, adjunct şef de serviciu şi director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), informații dezmințite categoric de instituție.
Sursa: Realitatea.net