Laureatul Premiului Nobel pentru Economie critică aspru, într-un interviu pentru Le Monde, obsesia europeană pentru austeritate.
Economistul american a desființat și planul de ajutorare al Greciei, anunțând că acesta va îngropa țara.
Al treilea plan de ajutor financiar va scoate în sfârșit Grecia din prăpastie?
Acest plan este o garanție că Grecia se va afunda într-o lungă și dureroasă depresiune economică. Nu sunt foarte optimist. Singura veste bună este că Fondul Monetar Internațional militează categoric pentru o ușurare a datoriei Greciei. Totuși, asta nu i-a împiedicat pe creditorii Atenei să adopte un program de ajutor fără să sufle o vorbuliță despre acest subiect.
De ce datoria este un subiect atât de sensibil în Europa?
Din două motive. Primul este confuzia. Îndatorarea este văzută ca o frână a creșterii economice, în timp ce realitatea este tocmai pe dos, ea asigură creșterea și prosperitatea viitoare, dacă este folosită la finanțarea investițiilor cheie.
Europenii au uitat asta, pentru că o parte din Dreapta europeană alimentează această isterie în jurul datoriei, cu scopul de a ajunge la Statul Providențial. Obiectivul lor este simplu: să reducă puterea statelor.
Este foarte îngrijorător. Închistându-se în această viziune asupra lumii, a obsesiei austerității și a fobiei datoriei, Uniunea Europeană este pe cale să-și distrugă viitorul.