Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici: ruşii fac război cu ucrainenii, fraţii lor

Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici: ruşii fac război cu ucrainenii, fraţii lor

Laureata premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievici, a denunțat "belicismul" Rusiei, care echivalează - potrivit ei - cu o revenire la militarismul sovietic. “Iată-ne reveniți la vremurile forței. Rușii fac război cu ucrainenii, frații lor”, a declarat în discursul susținut în fața Academiei suedeze autoarea belarusă, ea însăși provenind dintr-o mamă ucraineană.

“Avioane rusești bombardează Siria. Vremea speranței a fost înlocuită de vremea fricii. Timpurile s-au întors înapoi”, și-a exprimat ea regretul.

Svetlana Alexievici este autoarea a două opere literare care, pornind de la mărturii, denunță oroarea războaielor duse de URSS: “Războiul nu are chip de femeie”, prima sa carte, apărută în 1985, despre Cel de-al Doilea Război Mondial, și “Sicriele de zinc”, apărută în 1991, despre invazia în Afganistan.

Prima carte fusese scrisă în 1983, dar a trebuit să aștepte perestroika lui Mihail Gorbaciov pentru ca Moscova să-i aprobe editarea. Laureata a relatat cuvintele unui cenzor la vremea respectivă: “După cartea D-voastră, nimeni nu va mai merge să facă război! Războiul D-voastră este înspăimântător. Pentru ce nu există eroi ?”

“Eu nu căutam eroi. Scriam istoria prin relatările martorilor și participanților pe care nimeni nu i-a remarcat și pe care nimeni nu i-a întrebat nimic vreodată”, a explicat ea.

Războiul din Afganistan, pe care a mers să-l vadă în 1989, a fost o cotitură pentru ea: “Înaintea Afganistanului, credeam în socialismul cu față umană. Am revenit de acolo eliberată de toate iluziile mele”.

În prezent, opinia publică în Rusia și în Belarus “se împarte între slavofili și occidentaliști, între trădătorii națiunii și patrioți”, potrivit ei.

Regele Suediei urmează să-i înmâneze Svetlanei Alexievici premiul Nobel joi. Ceremonia nu va fi retransmisă de televiziunea publică în Belarus, țară în care regimul o tratează cu rezerve pe această scriitoare care a căpătat o notorietate mondială.

Ne puteți urmări și pe Google News