Laureat al Premiului Nobel: Ieşirea Greciei din zona euro nu va dezmembra moneda, ci o va întâri

Laureat al Premiului Nobel: Ieşirea Greciei din zona euro nu va dezmembra moneda, ci o va întâri

Ieşirea Greciei din zona euro nu va avea ca efect o dezmembrare a acesteia din urmă, ci dimpotrivă, va ajuta la întărirea monedei unice, estimează Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001.

"Cel mai probabil va supravieţui o versiune simplificată a monedei euro, centrată pe Germania", a declarat economistul într-un interviu pentru Bloomberg. Componenţa zonei euro nu va rămâne neapărat aceeaşi, potrivit lui Stiglitz, însă ea va fi mai puternică şi, prin urmare, moneda se va putea aprecia.

Un alt susţinător al acestei variante este Jens Nordvig, analistul şef al Nomura Holdings. Acesta spune că dacă ieşirea Greciei din zona euro va fi urmată de o continuare a procesului de integrare pentru ţările care rămân, moneda va creşte. Potenţialul de apreciere al euro ar fi de 8%, potrivit lui Nordvig.

Acelaşi analist face însă şi o avertizare mai puţin optimistă. Astfel, dacă după ieşirea Greciei nu ar fi luate măsuri pentru a se ajunge la o zonă euro mai compactă, ieşirile de capital ar continua, iar euro ar putea ajunge până la 1,10 dolari, de la 1,26 în momentul de faţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele luni au fost foarte mulţi analişti şi oficiali care s-au declarat îngrijoraţi de efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. Potrivit acestora, precedentul dat de greci ar putea determina şi alte ieşiri din zona euro, putând duce în final la prăbuşirea întregului proiect.