Laura Ştefan, expert anticorupţie: Nu credem că trebuie schimbată procedura numirii la Curtea Constituţională, Înalta Curte şi Ministerul Public

Laura Ştefan, expert anticorupţie: Nu credem că trebuie schimbată procedura numirii la Curtea Constituţională, Înalta Curte şi Ministerul Public

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că nu este necesară schimbarea procedurii de numire la Curtea Constituţională, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Ministerul Public, dar că este necesară transparenţa la ocuparea acestor funcţii.

"Dorim transparentizarea mecanismelor prin care se fac aceste numiri (la CCR, ÎCCJ şi Ministerul Public - n.r.). Începem cu numirile la Curtea Constituţională pentru că încă din 2007 solicităm constant, de fiecare dată când se pune problema numirilor de judecători, dezbateri publice care să permită societăţii româneşti în general să cunoască poziţiile de principiu, punctele esenţiale cu privire la care viitorii potenţiali judecători ai CCR au poziţii clar definite", a explicat marţi Laura Ştefan, cu ocazia lansării raportului anual al Expert Forum.

Ea a precizat că CCR este o instituţie juridico-politică, ce face de fapt o interpretare formatoare a Constituţiei, o instituţie care transformă felul în care funcţionează un stat şi de aceea este foarte important pentru societate să poată interacţiona cu cei care vor ajunge în poziţia de judecător la CCR.

Procedură transparentă

"Din punctul nostru de vedere, nu faptul că o entitate politică face numirea la CCR este problema. Ce ne interesează pe noi este să înţelegem care sunt criteriile care ghidează alegerea acestei entităţi politice, ce tip de om, ce profil are profesionistul pe care îl caută politicul pentru a-l numi în această funcţie", a spus Laura Ştefan.

Ea a arătat că aceia care vor ajunge în funcţii de conducere la parchete ar trebui să ajungă acolo pentru că merită, iar societatea trebuie să vadă că se respectă acest criteriu.

"În privinţa poziţiilor din Ministerul Public care devin vacante în acest an, susţinem o procedură transparentă de selecţie a oamenilor care vor ocupa aceste funcţii de conducere, o procedură care să permită tuturor celor interesaţi să depună candidaturi, o procedură care să aibă la bază criterii de profesionalism, criterii de performanţă anterioară, astfel încât atunci când sunt selectaţi oameni să ştim că modalitatea aceasta de selecţie asigură numirea în funcţiile de conducere a celor mai performanţi dintre managerii pe care îi avem în sistemul judiciar", a mai spus Laura Ştefan.

Schimbări inutile

Ea consideră că nu trebuie schimbată procedura şi este important să se poată explica întotdeauna de ce sunt luate aceste decizii. "Tot ce se întâmplă în ultimii 10 ani în materie de anticorupţie în România se întâmplă pe această procedură, nu pe alta şi variantele acestea care încearcă întotdeauna să îmbunătăţească sistemul actual s-ar putea ca la un moment dat să se dovedească a fi duşmanul binelui", a susţinut Laura Ştefan.

Preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a arătat că nu se pot răsturna instituţii la nesfârşit, mai ales dacă ele au ajuns să dea nişte rezultate.

"Ar trebui să ne oprim cu reformele instituţionale, care au atins un rezultat rezonabil, ne-am făcut treaba şi mai mult decât atât nu poţi îmbunătăţi schimbând legea instituţiei mai departe. În momentul acesta trebuie să ne concentrăm pe alegerea unor oameni capabili, conform unor criterii clare şi transparente, care să aibă o agendă clară, la vedere, care să nu fie oameni care să depindă de alte interese şi alte structuri şi asigurăm continuitatea instituţiilor ţinându-i responsabili pentru rezultate", a spus Sorin Ioniţă.