Din trei miniștri pe care îi avea în guvernul Mihai Tudose, PSD Constanța a rămas fără niciunul în noul Executiv al Vioricăi Dăncilă. Mircea Dobre, de la Turism, s-a întors la Camera Deputaților, Felix Stroe, de la Transporturi, s-a întors acasă, la Constanța, unde conduce Regia Județeană de Apă, dar și organizația județeană a PSD. Deși nu a fost asumat de PSD Constanța, Ionuț Mișa a pierdut și el portofoliul de la Finanțe, urmând să rămână în minister sau să se întoarcă la conducerea ANAF Constanța, de unde plecase. Și nu e singura lovitură primită de pesediștii constănțeni. Chiar la propunerea lui Liviu Dragnea, deputatul Radu Babuș a fost înlocuit din Comisia SRI. Toate aceste mișcări politice ale Centrului au băgat PSD Constanța într-o ceață totală, filiala  pare să fi dispărut, nimeni din conducerea partidului nu comentează. Toți așteaptă un semn de la București. 

Singurul care acceptat să vorbească este președintele executiv al PSD, primarul Constanței, Decebal Făgădău. El a ținut să sublinieze, din capul locului, că  în mod categoric, organizația județeană PSD Constanța nu a fost trecută pe linie moartă pentru că nu a avut nicio luare de poziție împotriva conducerii partidului. Iar cei doi miniștri, Felix Stroe și Mircea Dobre au fost unii dintre cei mai buni miniștri, cu care filiala PSD Constanța se mândrește. “În același timp înțelegem necesitatea primenirii echipei guvernamentale și sunt convins că, atât eu, cât și fiecare membru al organizației noastre județene va susține guvernul Dăncilă, astfel încât acesta să aibă performanțe în implementarea programului de guvernare. Nu este nici un fel de dispută politică sau de izolare a organizației județene PSD Constanța”, a punctat, pentru EVZ, Decebal Făgădău. De fapt, filiala ar fi activă, a reînființat chiar departamentele din organizație, așa că “partidul are viață și suntem convinși că, atâta vreme cât noi vom naște propuneri și soluții pentru implementarea programului de guvernare, ele vor fi luate în seamă”.

 

Președintele PSD Constanța, Decebal Făgădău, face trimitere și la alte organizații din țară care nu au reprezentare în prima linie a cabinetului Dăncilă. “Asta nu înseamnă că aceste organizații, toate, sunt într-o, să-i spunem, dizgrație politică. Nicidecum. Privind în oglindă, în momentul în care am avut atâția miniștri, ce însemna, că noi suntem privilegiați și restul organizațiilor, nu? Deci dezmint o asemenea ruptură între organizația centrală și organizația județeană”. Deși recunoaște că nu a mai vorbit de mult cu liderul PSD, relația cu Liviu Dragnea ar fi aceeași, “ori de câte ori am simțit nevoia să vorbesc cu președintele partidului, bineînțeles că am fost ascultat și sprijinit și sunt convins că această atitudine nu se va schimba”. Decebal Făgădău nu are informații că Centrul ar viza o eventuală restructurare a conducerii organizației județene a PSD Constanța.

 

Întrebat cum își conduce Felix Stroe partidul, Decebal Făgădău a venit cu un răspuns tranșant. “În primul rând domnul Stroe nu conduce singur organizația județeană ci o conduce alături de mine în calitate de președinte executiv, alături de vicepreședinți, alături de secretarul executiv al organizației județene și, asupra rezultatelor, preferăm să vorbească cifrele nicidecum percepțiile noastre. Evident că, întotdeauna, într-o organizație, ca și într-o familie, apar mici neînțelegeri. Dar important este că le depășim, că avem dialog în permanență și că în momentul de față organizația județeană a PSD Constanța are primăria municipiului reședință de județ, conducere Consiliului Județean, cinci deputați și trei senatori în parlamentul României”.

 

După pierderea miniștrilor, în PSD Constanța nu s-ar fi cerut demisia lui Felix Stroe. Și nici nu ar trebui, după părerea lui Decebal Făgădău, adept al respectării statului partidului. “Orice schimbare în activitatea BPJ al PSD se poate face doar printr-o conferință județeană. Tocmai de aceea, conducerea organizației județene este aleasă, este statutară, este reprezentativă și, de aceea, nu luăm în calcul altceva decât creșterea performanței politice a organizației județene”, precizează președintele executiv al PSD Constanța, amintind că la ultima ședință a filialei a transmis tuturor participanților “un mesaj de unire și de încredere”. Organizația județeană a PSD Constanța vrea să dea, astfel, impresia că nu se consideră afectată de marginalizarea la care pare să fie supusă de președintele Dragnea și transmite că “strângem rândurile” pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019. “Indiferent de viața democratică a partidului în care îți spui, în interior, părerea, punctul de vedere, noi, întotdeauna ne-am supus hotărârilor politice ale Comitetului Executiv Național, așa cum este corect și cum este statutar” a încheiat președintele executive al PSD Constanța, Decebal Făgădău