Lanțul turnătorilor în afacerea „Bani pentru partid”

Lanțul turnătorilor în afacerea „Bani pentru partid”

Liderii PNL s-au denunțat, în serie, la DNA. Ei au explicat cum o șpagă de milioane de euro a fost împărțită între miniștri și parlamentari. O parte din banii negri a fost folosită cu succes pentru finanțarea PNL în campania electorală din 2008

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu (45 de ani), fost ministru al Agriculturii, a fost pus ieri sub acuzare de procurorii DNA pentru două infracțiuni: folosirea influenței și autorității conferite de funcția de lider PNL, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani. Ancheta privește finanțarea PNL, la alegerile locale și generale din 2008, cu 250.000 de euro, bani dintr- o șpagă care ar fi fost primită de fostul președinte al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (PNL).

Motreanu ocupa atunci funcția de secretar general al partidului, iar în prezent este prim-vicepreședinte PNL. Politicianul urmează să dea, săptămâna viitoare, o declarație la DNA. Întrebat dacă își va da demisia din funcția de conducere din partid, Motreanu a fost evaziv: „O să discut cu conducerea partidului, și vedem după următoarea audiere, voi lua o decizie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Replica epică a lui David: „Era mai bine dacă erau lei”

ANCHETA

Ancheta în care Motreanu are calitatea de suspect este cel mai fierbinte dosar în care sunt implicați politicieni liberali. Deputatul este al patrulea lider PNL pus sub acuzare în acest caz, după ce s-a început urmărirea penală pentru: Cristinel Bîgiu- fost președintele CJ Buzău, Cristian David – fost senator și ministru de Interne și George Scutaru- fost senator și consilier prezidențial.

PRIMUL DENUNȚ

Totul a început de la Adrian Mladin (PNL), primar al localității Jilava (Ilfov), care a făcut, în 2013-2014, mai multe declarații la DNA. Mladin era arestat preventiv și fusese condamnat la 7 ani cu executare, pentru retrocedări dubioase și luare de mită. În timpul judecării recursului de la Curtea Supremă, pentru a primi o pedeapsă mai mică, el s-a dus la DNA și a denunțat mai mulți funcționari, magistrați și politicieni. Primul dosar a vizat doi procurori, cărora le-ar fi dat șpagă pentru a i se închide dosarele: Tomiță Neagu - șeful Parchetului Cornetu și Vlad Dumitru – de la Parchetul Curții de Apel București. Ambii procurori au fost condamnați, în iunie: Neagu -5 ani, Dumitru- 3 ani.

AL DOILEA DENUNȚ

Următorul denunț al lui Mladin, pe 13 iunie 2014, i-a vizat pe Cristinel Bîgiu și pe Cristian David. Primarul a spus că a dat două mite, în 2008, pentru a i se stabili dreptul de proprietate asupra a 15 hectare de teren în orașul Buzău. Prima, de 1,1 milioane de euro, a fost împărțită: 500.000 de euro lui David și 600.000 de euro fostului șef de cabinet al ministrului, Roger-Valeriu Nițescu. Cea de-a doua, 1 milion de euro, a ajuns, printr-un intermediar, la Bîgiu.

RECUNOAȘTEREA

Șeful de cabinet al lui Cristian David, Roger Valeriu Nițescu - acuzat că a primit o parte de bani - recunoaște totul, inclusiv că a primit 600.000 de euro. El a povestit cum i-a dus 500.000 de euro ministrului. „Era mai bine dacă erau în lei”, ar fi spus David. Alți complici implicați în acest caz au recunoscut acuzațiile. Intermediarul mitei, afaceristul Gheorghe Doloiu, a recunoscut la DNA că a primit aproximativ un milion de euro de la Mladin și că i-a dat 700.000 de euro lui Bîgiu.

AL TREILEA DENUNȚ

Cristinel Bîgiu este arestat, în decembrie 2014, pentru luare de mită într-un alt dosar. El este audiat de procurorii DNA și în acest caz, unde, pus în fața probelor, recunoaște tot. Primele declarații îl vizează pe Cristian David: confirmă ca a discutat cu Nițescu și că banii au ajuns la el, și arată că o parte importantă din banii primiți de la Adrian Mladin a ajuns la PNL.

„Nu cunosc în ce modalitate a obținut Gheorghe Doloiu banii în numerar, faptul este că, la începutul anului 2008, Gheorghe Doloiu mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 de euro ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez”, declara Bîgiu. Cristian David este arestat pe 21 ianuarie 2015.

AL PATRULEA DENUNȚ

Cristinel Bîgiu face un denunț, pe 17 februarie, în care arată că o parte din banii primiți din mită, 170.000 de euro, au ajuns la George Scutaru, li-derul PNL Buzău. Bîgiu a povestit la DNA că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de Scutaru, în condițiile în care unele din discuții purtate pe tema punerii în posesie au fost purtate de Bîgiu cu Scutaru, inclusiv în sediul din Buzău al PNL.

Surse judiciare au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru de la Bîgiu, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008, materialele electorale fiind cumpărate de Quick Monitoring Media QMM SRL de la Echo International Industry SRL. Era vorba, în special de produse textile, îmbrăcăminte pentru bărbați. George Scutaru este pus sub control judiciar pe 3 aprilie 2015.

RECUNOAȘTEREA

Cristinel Bîgiu este audiat, în primăvara anului 2015, la DNA, într- un alt dosar, cel deschis împotriva lui Gabriel Surdu, șeful Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). El a recunoscut că i-a facilitate lui Surdu, în 2003, obținerea unor contracte de lucrări în județul Buzău pentru SC Construct CO Group SRL, firmă pe care șeful RA-APPS o conducea printr-un intermediar. În schimbul intervenției sale pe lângă primarul unei localități buzoiene, Bîgiu a solicitat 8% din valoarea contractului. Contractul avea valoarea de 11 milioane de lei.

AL CINCILEA DENUNȚ

Cristinel Bîgiu face noi precizări la DNA. Din mita de aproape un milion de euro, de la Mladin, intermediarul Doloiu i-ar fi dat doar 700.000 de euro. Banii au fost împărțiți astfel: 170.000 lui Scutaru, care urma să fie folosiți în campania electorală locală a PNL, și 250.000 de euro lui Dan Motreanu - care urma să fie folosiți în campania electorală națională a PNL. Dan Motreanu este pus sb acuzare pe 2 iulie 2015.

Dan Motreanu a avut o ascensiune fulminantă în politică fiind ales de trei ori în Parlament. El a ocupat mai multe funcții de conducere în PNL

A fost ministru

Motreanu este căsătorit și are doi copii. Politicianul este absolvent al Facultății de Filozofie-Istorie din Timișoara (1995) și al Colegiului Național de Apărare (2005). Este la al treilea mandat de parlamentar, prima dată fiind ales în 2004. Anterior a fost profesor (1995- 1997), ziarist (1997-1998), șef serviciu și director al Agenției pentru Dezvoltare Regională (1999-2000) și consilier județean în Alba (2000-2004). În perioada 2006 – 2007, Motreanu a ocupat fotoliul de ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. A fost de două ori chestor al Camerei Deputaților (2006, 2008, 2012). În PNL a ocupat funcții de conducere: președinte al TNL (2002-2005), secretar general (2005-2009) sau vicepreședinte.

Motreanu și Scutaru au câștigat lejer fotoliile de parlamentar

Mita de 170.000 de euro investită de baronul de Buzău, Cristinel Bîgiu, și de fostul consilier prezidențial, George Scutaru, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, a fost cu folos. Cu publicitate cumpărată din mită, organizația liberală din Buzău a ajuns în 2008 pe podiumul partidului. Ea a fost întrecută doar de colegii din Giurgiu, Călărași și Botoșani. Trebuie arătat că Dan Motreanu a candidat și a fost ales, în 2008, pentru un post de deputat de Călărași.

Bîgiu: „Cel mai bun scor”

PNL Buzău a reușit să obțină trei mandate de parlamentar: unul de senator și două de deputat. Cel mai bun scor electoral din ultimii 19 ani, declara, în 2008, Bîgiu. Materiale promoționale, bannere, reclamă în mass-media sau evenimente artistice au făcut parte din armele de luptă ale liberalilor. Unul din principalii sponsori oficiali din 2008 ai PNL Buzău este Alexandra SRL Buzău, care a donat la PNL suma de 70.000 de lei. Firma este controlată de Florin Colgiu, finul lui Bîgiu, cercetat pentru complicitate la luarea unei mite de către nașul său. Scutaru a făcut, în 2008, două donații în bani la PNL, în total 48.800 de lei, circa 85% din totalul câştigurilor sale.

Ce fac principalii acuzați

Adrian Mladin este în așteptarea recursului făcut împotriva deciziei de condamnare la 7 ani de închisoare. Următorul termen de la Curtea Supremă este în septembrie.

Cristian David. A stat în arest preventiv patru luni de zile. Imediat după eliberare, el s-a botezat la o biserică penticostală.

Cristinel Bîgiu. După ce a ieșit de după gratii, a fost în arest la domiciliu și este suspendat din funcția de președinte al CJ Buzău.

George Scutaru. Este cercetat sub control judiciar. Pe 6 martie, înaintea începerii anchetei, a fost eliberat de Klaus Iohannis din funcția de consilier prezidențial.