LANŢ DE PREMIERE: Putin la Bucureşti

LANŢ DE PREMIERE: Putin la Bucureşti

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ajuns în această seară la Bucureşti, pentru a participa la şedinţa Consiliului Rusia- NATO, programată pentru mâine. Este pentru prima dată în mandatul său de preşedinte, care se va încheia luna viitoare, când Putin participă la o astfel de reuniune. De asemenea, aceasta este prima vizită în România a unui preşedinte rus după destrămarea Uniunii Sovietice. Cu puţin timp înainte de sosirea liderului de la Kremlin, autorităţile au primit o ameninţare cu bombă pe Aeroportul Henri Coandă.

Reprezentanţii poliţiei au precizat că nu s-a pus niciun moment problema evacuării aeroportului.

Preşedintele rus va fi întâmpinat, în aproximativ o jumătate de oră, pe aeroportul Henri Coandă, de ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu. Potrivit unor oficiali ruşi, deşi nu îşi doreşte divergenţe la final de mandat, Putin nu va evita subiectele de dispută în cursul Consiliului NATO- Rusia, programat pentru mâine.

Adjunctul ministrului rus de Externe a subliniat că aderarea Ucrainei şi Georgiei "ar fi o eroare strategică enormă", după ce liderii NATO le-au pus pe cele două state pe lista de aşteptare.

Aleksandr Gruşko a subliniat că aderarea celor două ţări ar avea consecinţe dintre cele mai grave pentru securitatea pan-europeană.

Preşedintele rus a ţinut Alianţa în şah până în ultimul moment, refuzând să confirme public prezenţa sa la reuniunea Consiliului NATO-Rusia.

Prezenţa lui Vladimir Putin la Summitul NATO a fost la un pas de a stârni un adevărat scandal, după ce publicaţia rusă „Gazeta“ a scris că preşedintele Rusiei va fi lipsit de posibilitatea de a vorbi în public la Bucureşti, aminteşte Mediafax. Reprezentantul permanent al Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, Dmitri Rogozin, a sesizat Kremlinul că formatul reuniunii la vârf Rusia-NATO a fost gândit astfel încât liderului rus să nu i se permită să recurgă la tribuna reuniunii de la Bucureşti pentru declaraţii publice virulente.

Undă verde pentru discurs

Victor Micula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, a catalogat drept false aceste informaţii. „Dacă Vladimir Putin va sosi la Bucureşti, nimeni nu-i va interzice să vorbească“, a declarat acesta pentru EVZ. Victor Micula a explicat însă că formatul Consiliului Rusia-NATO presupune ca în perioada în care presa se află în sală să susţină o alocuţiune secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Apoi, reprezentanţii statelor prezente la reuniune pot lua cuvântul, însă presa nu va mai avea acces în sală. După această şedinţă, urmează conferinţa secretarului general al Alianţei, apoi reprezentanţii statelor au ocazia, dacă doresc, să susţină, fiecare, o conferinţă de presă.

De altfel, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nu se aşteaptă ca Putin să treacă sub tăcere temele aflate în dezacord, printre care tratatul CFE (care vizează Forţele Convenţionale din Europa), apărarea antirachetă şi Kosovo. „Nu mă aştept ca preşedintele Putin să tacă şi nici nu o va face“, a declarat acesta, ieri, în discursul rostit la Forumul Transatlantic. Jaap de Hoop Scheffer a insistat însă asupra faptului că succesul Consiliului Rusia- NATO depinde mult de atitudinea liderului de la Kremlin. „Dacă preşedintele Putin va veni cu o minte deschisă, va fi posibil ca relaţia Rusia- NATO să avanseze“, a spus acesta. Secretarul general al NATO a declarat, totodată, că în relaţia cu Rusia lipseşte impulsul politic pentru „o colaborare strategică superioară“. O retorică moderată

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va vorbi, cel mai probabil, la Bucureşti, despre securitatea energetică şi extinderea Alianţei Nord-Atlantice, relatează mass-media din Rusia. Totuşi, potrivit publicaţiei „Vremia Novostei“, retorica lui Putin va fi mai moderată decât cea adoptată la Conferinţa pentru Politici de Securitate de la München, de anul trecut.

Atunci, el a criticat dur NATO şi SUA, calificându-le drept „un factor de instabilitate“ la nivel mondial. Conform lui Serghei Prihodko, consilierul preşedintelui rus pe probleme de politică externă, Putin intenţionează să aducă în discuţie în special aspecte legate de procesul transformării NATO, care tinde „să-şi depăşească sfera de responsabilitate geografică“.

Publicaţia citată susţine că Putin va opta pentru o atitudine moderată întrucât nu vrea să tensioneze şi mai mult relaţiile oricum încordate dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii. Aceasta, cu atât mai mult cu cât preşedintele George W. Bush va merge la Soci, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru discuţii cu Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News