Se lansează sistemul garanție - returnare. Ce trebuie să facem pentru a primi banii înapoi

Se lansează sistemul garanție - returnare. Ce trebuie să facem pentru a primi banii înapoiSursa foto. Pixabay

Se lansează sistemul garanție-returnare. Majoritatea băuturilor cu ambalaj din sticlă, plastic sau metal vor fi vândute cu o garanție de 50 de bani pe recipient. Cumpărătorii care doresc banii înapoi vor trebui să facă următorii paşi.

Se lansează sistemul garanție - returnare-returnare (SGR), care va deveni funcțional în decembrie. Acest sistem presupune ca fiecare cumpărător să plătească o garanție de 50 de bani. Atunci când cumpără o băutură îmbuteliată în recipiente din sticlă, plastic sau metal. dar nu oricare, ci acele cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv. Pentru a fi mai simplu, ambalajele vor fi marcate cu un logo specific.

Sistemul garanție - returnare. Cum va funcţiona

După ani buni de așteptare, România va dispune de un nou sistem de reciclare grandios. Românii vor fi nevoiţi să se implice dacă doresc ecologizarea mediului tot mai toxic.

„Nu va fi doar o noutate în România sau cel mai grandios proiect, dar va fi al doilea cel mai mare din Europa după Germania”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

În Cluj Napoca, un sistem asemănător a fost implementat pentru a promova reciclarea şi folosirea transportului în comun.

„Noi am investit 180.000 de euro şi am achiziționat nouă aparate pentru reciclarea selectivă cu recompensă. Dacă aduci 15 elemente, sticle, batoane de aluminiu, primești un bilet dus-întors, ce valorează şase lei”, a precizat Emil Boc.

Sticle De Plastic, Sticle, Reciclare

Sursa foto: Pixabay

Garanţie- returnare: miliarde de ambalaje reciclate anual

La un an şi jumătate de la implementarea acestui sistem, municipalitatea a tras linie şi rezultatele au fost uimitoare, peste opt milioane de peturi adunate. Marii retaileri spun că sunt pregătiți din punct de vedere al infrastructurii să pornească pe acest drum al reciclării masive. La nivel naţional au fost instalate 2.200 de dispozitive în interiorul supermarketurilor. Tot acest sistem a fost gândit pentru mediul rural, acolo unde se va aplica reciclarea manuală.

„Am mers în Germania şi am vizitat un astfel de punct de colectare şi poate că unii se așteaptă să fie un spaţiu organizat cu cheltuială. Nu este vorba de aşa ceva”, a precizat Mircea Fechet.

Pentru funcționarea perfectă este nevoie de construcția a cinci centre la nivel național unde se vor asigura contabilizarea, sortarea şi reciclarea ambalajelor.

Dotarea magazinelor cu automate pentru reciclare a început în rețeaua Kaufland în 2018. Până în 2021 toate magazinele la nivel național aveau astfel de automate. Introducerea unui astfel de sistem a fost un proces complex, care a implicat multe etape logistice și o perioadă extinsă pentru planificare și implementare.

Ne puteți urmări și pe Google News