Lansarea programului remedial pentru matematică. Mii de absolvenți de gimnaziu vor beneficia de ore gratuite la această disciplină
- Viorica Șușu-Ceban
- 11 februarie 2025, 13:46

Republica Moldova. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat lansarea Programului remedial pentru matematică destinat elevilor din clasa a IX-a. Acesta se va desfășura în perioada aprilie-mai 2025. Va include sesiuni de instruire pentru peste 6.000 de elevi care vor susține examenul de absolvire a gimnaziului în acest an.
Scopul programului remedial pentru matematică
Programul va fi realizat cu ajutorul a aproximativ 500 de profesori și va avea loc atât în unitățile de învățământ, cât și în centrele raionale. Modalitatea de organizare a sesiunilor va fi stabilită în funcție de nevoile elevilor și de infrastructura existentă în fiecare zonă.
Programul remedial va oferi 40 de ore de instruire suplimentară, organizate în grupuri mici de câte 10-12 elevi.
Scopul acestui program este de a sprijini elevii care vor susține examenul de finalizare a gimnaziului în 2025, oferindu-le o pregătire corespunzătoare în domeniul matematicii.
Programul va avea loc în trei etape
Implementarea proiectului va avea loc în trei etape. Prima etapă, care se va desfășura în lunile ianuarie-februarie 2025. Va consta în selectarea profesorilor și elevilor, pregătirea materialelor didactice și instruirea cadrelor didactice. Lecțiile remediale vor începe în perioada martie-mai 2025, conform unui calendar stabilit. În final, în etapa a treia (mai-iunie 2025), Ministerul Educației și Cercetării va evalua progresul elevilor și va face, după caz, ajustările necesare programului.

Sursa foto: mec.gov.md
În paralel, va fi lansată campania „Ajută un elev”, care își propune să susțină elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a elevilor din clasele a XI-a și a XII-a.
Care este bugetul pentru Programul remedial pentru matematică
Bugetul estimat al acestui program depășește 10 milioane de lei. Această sumă va acoperi costurile pentru formarea profesorilor, crearea materialelor didactice și organizarea activităților remediale.
Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a hotărât să ofere meditații elevilor, ca urmare a rezultatelor de anul trecut. La examenele de absolvire a gimnaziului, cei mai mulți restanțieri, în jur de o mie, au fost la matematică.