Lalova - colţul de rai mai puţin cunoscut, de lângă mănăstirile Ţîpova şi Saharna

Lalova - colţul de rai mai puţin cunoscut, de lângă mănăstirile Ţîpova şi SaharnaLalova/ Sursa foto: Facebook Alexandru Denisov

Republica Moldova. La cca 100 km de la Chișinău, în satul Lalova raionul Rezina, în apropierea a două dintre cele mai vizitate zone turistice, Țâpova și Saharna, se află o zonă pitorească mai puţin cunoscută.

Cine ajunge acolo, rămâne uimit de autenticitatea locului.

Zona este împânzită de locuri atractive pentru turişti. Nu departe se află mănăstirile Tâpova și Saharna. Două locuri de o frumusețe mistică, unde natura și spiritualitatea se împletesc armonios.

Aici puteți admira peisaje de un pitoresc nemaipomenit, vă puteți odihni într-un bordei cu sobă cu sobă, pe saltele umplute cu fân.

Hanul lui Hanganu

Hanul lui Hanganu/ Sursa foto: locuri.md

Lalova este singura localitate unde se gătesc sărmăluțele pitice, care îi determină pe turişti să revină.

Sauna pe Nistru, zona preferat a pescarilor amatori

Sergiu Hanganu, proprietarul pensiunii „Hanul lui Hanganu” din Lalova este vânător și  pescar iscusit. El a construit o saună pe Nistru, unde se poate de ajuns doar cu barca. Atunci când vremea este răcoroasă, pescarii pot savura acolo un izvar fierbinte.

„Este ceva unic, ceva interesant. Ideea îmi aparține. Capacitatea saunei este de 6 persoane. Vă invităm la pescuit!”, a spus Sergiu Hanganu.

Cazare în bordeiul cu sobă

Un alt motiv pentru care se merită de făcut o excursie la Lalova este bordeiul cu sobă, numit de localnici başcă.

Turiştii pot înnopta aici pe saltele umplute cu fân. Pe timp de iarnă, când este zăpadă, copiii asociază başca cu bordeiele din poveștile lui Ion Creangă.

Mirosul îmbietor de fân crează o atmosferă de basm. Somnul este atât de sănătos, încât mulți dintre turiști se trezesc cu greu dimineața.

„Am vrut ca oaspeții noști să se simtă mai aproape de sat, mai aproape de natură. Am făcut aceste saltele umplute cu fân. Fânul este ales special cu frunză de mentă, cu flori de câmp, cu ierburi alese, ca oamenii să se simtă minunat”, a menționat Sergiu Hanganu.

Zona atractivă pentru alpinişti

Lalova este localitatea care merită să fie explorată și de pasionații de alpinism. Aici se poate de escalat stânci şi maluri abrupte din piatră.

Zona cu stânci

Zona cu stânci/Sursa foto:edu.emoldova.org

Este unul din puținele locuri ideale pentru ca să prinzi aripi și să zbori cu parapanta deasupra  bătrânului Nistru.

O atracţie este izvorul și cascada din apropierea satului Socola, Soldănești. Apa izvorului are un conținut înalt de magneziu și concentrație foarte joasă de calciu și se revarsă pitoresc peste terase din torf și piatră acoperite cu mușchi.

Specialităţile casei

Pensiunea ,,Hanul lui Hanganu" a devenit faimoasă în și datorită bucatelor tradiţionale moldoveneşti – răcituri, plăcinţele la cuptor, zeamă de găină. Acestea sunt doar câteva opțiuni din meniul oferit aici.

Dar totuși specialitatea casei sunt sărmăluţele pitice. Ceva care nu mai găseşti nicăieri pe teritoriul Republicii Moldova. Ele sunt atât de mici, încât încap cinci într-o furculiță.

Sărmăluţe pitice

Sărmăluţe pitice/sursa foto: hanulhanganu.md

Tot aici ți se va propune să guști din renumitele prune fierte în vin roșu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News